Cum au fost instruiți? Cine a greșit? Anchetă pentru vaccinul distrus

Vaccinurile distruse la Petroșani au generat o anchetă. Medicul coordonator spune că nu i-a dat indicații femeii care a greșit și că nu a fost prezent fizic, pentru că era în gardă, la spital. În schimb prefectul județului Hunedoara spune că așteaptă raportul anchetei.

Dozele congelate cu vaccinul preparat pentru ziua de luni la Petroșani au creat o adevărată avalanșă de emoții. Femeia care le-a preluat este anchetată, iar medicul responsabil de acest centru a dat câteva lămuriri.
„Duminică nu am fost fizic acolo, că am servici cu normă întreagă. Am anunțat DSP că nu voi fi și i-am zis că trimit pe doamna asistentă, care s-a implicat foarte mult, mai mult decât mine, pentru că eu nu am fost disponibil și nici nu voi fi, decât în afara programului. Chiar m-aș bucura să se facă o anchetă. Asta a fost treaba, nicidecum să îi fi spus eu unde să le bage. Să spună ea cine i-a zis. Spune că cineva de la un call center, dar noi nu avem așa ceva. Se poate verifica dacă a vorbit cu cineva pe un număr fix. Noi luăm legătura cu DSP, ceea ce înseamnă că ei s-au implicat. Nu e datoria mea să cercetez. Eu nu i-am zis decât să le preia, atât”, a spus dr Petrică Corlan, medic coordonator al Centrului de Vaccinare de la Petroșani.
Medicul Corlan recunoaște că au primit toți membrii comisiei de vaccinare instrucțiuni prin e-mail și că astfel oamenii au aflat cam care este protocolul.
„Protocoale, noi am primit prin e-mail, Dar asta a fost toată organizarea. Nu vreau nici să arăt cu degetul. Am primit instrucțiuni și chiar și colega mea le-a scos la imprimantă, dar dacă ea zice că i s-a spus la telefon să le bage acolo, atunci o înțeleg. Că nu a avut ea curaj să ia decizii”, mai spune medicul de la Vulcan.
DSP și Prefectura județului Hunedoara au demarat o anchetă și urmează să fie stabilit exact ceea ce s-a întâmplat.
„Am demarat anchetă, prin DSP Hunedoara. Au fost la fața locului și au discutat cu doamna asistentă. Medicul coordonator a fost de gardă și a rugat asistenta să preia dozele de vaccin. Vom discuta ce măsuri se vor lua, în urma prezentării raportului”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Incidentul a avut loc duminica trecută. Asistenta a luat lada frigorifică în care se aflau vaccinurile, lăsate de șoferul ce le-a adus și le-a pus în congelator, așa cum i s-a spus, iar mai apoi, luni dimineață, lotul era total compromis, vaccinul fiind congelat.
Dozele au stat la minus 19 C, motiv pentru care serul a fost congelat și efectiv compromis.
Diana Mitrache