Cum ar putea restitui CEH 400 de milioane de euro?

Complexul Energetic Hunedoara ar putea restitui Comisiei Europene circa 400 de milioane de euro. Jongleriile cu scoaterea minelor Lupeni si Lonea din programul de închidere ar putea avea consecinte nefaste asupra bugetului societãtii, care si asa este grav afectat.
Sindicatele au exprimat încã de la începutul anului opinii cu privire la prelungirea activitãtii celor douã unitãti miniere. Acum, Ministerul Energiei vine cu înscrisuri negru pe alb în ceea ce priveste acest aspect.
““Scoaterea” minelor Lonea si Lupeni din programul de închidere autorizat de Comisia Europeanã ar avea drept consecintã imediatã obligarea beneficiarului ajutorului de a returna toate sumele acordate pânã în prezent prin acte normative, cu titlu de ajutor de stat pentru închidere, atât Complexului Energetic Hunedoara cât si Societãtii Nationale pentru Închideri Mine Valea Jiului (pentru minele Petrila, Paroseni si Uricani) – în total cca. 400 mil. Euro”, aratã Ministerul Energiei.
În plus, pe acelasi considerent, CEH se va afla în “imposibilitatea finantãrii viitoare a activitãtilor de închidere si a celorlalte cheltuieli exceptionale (precum, dar fãrã a se limita la costuri de reconversie profesionalã, costuri cu lucrãri suplimentare pentru asigurarea în subteran, rezultând din închiderea unitãtilor miniere, pagube cauzate de activitatea minierã, costuri reziduale ce decurg din aprovizionarea cu apã sau evacuarea apelor uzate, costuri cu recultivarea solurilor la suprafatã, alte costuri de ecologizare)”, mai noteazã ministerul de resort.
În data de 14 noiembrie 2017 autoritãtile române au notificat o modificare a ajutorului de stat destinat închiderii minelor de cãrbune necompetitive, respectiv pentru minele Lupeni si Lonea. Prin aceastã notificare s-a solicitat prelungirea termenului de încetare a activitãtii miniere din mina Lupeni de la data de 30 septembrie 2017 la data de 31 decembrie 2018, prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat pentru mâna Lupeni pânã la data de 31.12.2018, redistribuirea ajutorului pentru acoperirea pierderilor pentru minele Lupeni si Lonea pânã la data de 31 decembrie 2018, dar si majorarea bugetului pentru acoperirea costurilor exceptionale si redistribuirea costurilor exceptionale pentru perioada 2017-2024.
Monika BACIU

3 comentarii la „Cum ar putea restitui CEH 400 de milioane de euro?

 • 9 iulie 2018 la 19:16
  Permalink

  Suntem tari ! Nimeni ca noi. Unici !
  Ha, ha, ha !!!

 • 9 iulie 2018 la 21:50
  Permalink

  Important este sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 10 iulie 2018 la 10:09
  Permalink

  credeati ca s-a ‘ntalnit hotu cu prostu?

Comentariile sunt închise.