Au profitat de Scoala altfel si au ajuns la statiile de tratare din Valea Jiului. Vorbim despre zeci de elevi, care si-au trecut în agenda acestei sãptãmâni lectii despre importanta apei si, la final, cu totii au fost de acord cât este de important sã economiseascã apa.

Reprezentantii Apa Serv au fost gazde pentru zeci de copii, care le-au trecut pragul statiilor de tratare si a statiei de epurare. A fost un exercitiu nu tocmai usor, pentru cã, de fiecare datã au fost nevoiti sã le rãspundã la întrebãri si sã le dea sfaturi.

Cei mici, însã, au aflat cã apa nu vine din pârâu si cã, pânã ce o gãsesc ei la robinet curatã si numai bunã de bãut, ea urmeazã o cale foarte complicatã, dar pe care ei au înteles-o aproape perfect. „Eu am înteles cã aici este o statie unde se curãtã apa de nisip”, a spus o fetitã, în timp ce o alta ne-a spus cum am putea fi utili.

„De exemplu, noi economisim apa când ne spãlãm pe dinti si o oprim pânã periem”, le-a explicat ea colegilor ei. ”Aici am aflat cã apa este foarte importantã vietii. Fãrã ea nu s-ar putea trãi. Pentru început, apa care vine din Jiet, se duce într-un denisipator si de aici  în decantor. Din decantor, în filtru si din filtru în rezervor, apoi la casele noastre si este foarte important sã nu risipim apa, deoarece ea este viatã”, a conchis un alt copil din clasa a III-a de la Scoala I.G. Duca din Petrosani. Si dacã asta nu v-a convins, atunci am aflat cã în vizitã la statia de tratare au ajuns si copii ai cãror pãrinti lucreazã aici si ei stiu si mai bine, de acasã, cam cum stau lucrurile cu apa potabilã. „De la ei stiu cã apa este foarte importantã, pentru cã fãrã ea nu am putea trãi”, a spus o fetitã, iar verisorul ei a tinut sã ne spunã cã si el a aflat din familie cum stau lucrurile. „Eu am mãtusa care lucreazã aici, nu pãrintii, dar stiu cã apa se decanteazã într-un decantor. Acolo este un proces foarte complicat, dupã mine. Poate pentru cei care lucreazã aici este mai usor. Si am mai aflat cã apa este foarte importantã pentru viatã”, ne-a spus bãietelul.  Dascãlii sunt cei care au ales o zi din sãptãmâna ce o petrec altfel, la aceastã statie de tratare, tocmai pentru a-i responsabiliza în ce priveste economisirea ei.

„Aceastã actiune se înscrie în sirul actiunilor din Sãptãmâna altfel si este o activitate cu caracter educativ. Astãzi, am învãtat cât de important este sã economisim fiecare picãturã de apã, sã vedem câtã lume lucreazã si câte etape se trec pentru ca apa sã devinã potabilã si, bineînteles, copiii sã economiseascã apa si sã nu o risipeascã”, a afirmat Elena Gârjob, profesoara care a ales o zi altfel la Statia de tratare a apei de pe Jiet.  Gazdele spun cã activitatea de la Apa Serv este intens apreciatã si face parte din programul mai multor scoli si grãdinite din toatã Valea Jiului. „Sãptãmâma aceasta, am avut deosebita onoare sã avem la noi aproximativ 350 de copii de la scolile din Valea Jiului. Ne bucurãm foarte mult cã au aflat cum se trateazã apa, dar si cum se face epurarea. A fost o situatie foarte plãcutã pentru noi, cã am continuat colaborarea începutã mai demult”, a adãugat si Daniel Preda, reprezentant Apa Serv.  Cu totii vor avea de discutat la clasã, la orele de stiinte ale naturii despre ceea ce au aflat acum la statiile Apa Serv din Valea Jiului si aceastã lectie le-o pot preda oricând si pãrintilor si bunicilor lor, pentru cã toate aceste procedee  sunt absolut noi si interesante, fiind investitii ale celor de la Apa Serv.

Diana Mitrache