Aproximativ 600 de copii din Petrosani sunt în grija rudelor, dupã ce pãrintii, unul, sau chiar ambii, au plecat în Europa, pentru un trai mai bun. Directia de Asistentã Socialã face anchete, dar nu toate cazurile sunt fericite, iar cei care suferã sunt cei mici.

Pãrintii sunt obligati sã declare în grija cui îsi lasã copiii si, mai nou, chiar si firmele la care pleacã sã lucreze le impun asta, asa încât situatia, chiar dacã nu este precisã, îi cuprinde pe cei mai multi. „În ultima perioadã am avut foarte multe delegãri temporare de autoritate pãrinteascã, pentru 12 luni, la rude pânã la gradul IV, inclusiv. La finele lunii decembrie, am avut, cu ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, 129 de copii, în evidente, cu un singur pãrinte plecat la muncã, 355, cu pãrinte unic sustinãtor al familiei avem 102 copii si în total sunt 586 de copii, ai cãror pãrinti sunt plecati la muncã în strãinãtate”, a declarat Cristina Mraz, director al Directiei de Asistentã Socialã de la  Petrosani.

Le promit un trai mai bun, dar rudele, fratii, bunicii si profesorii nu vor putea niciodatã sã le suplineascã prezenta pãrintilor. În fiecare oras al Vãii Jiului situatia se repetã si sute de copii sunt lãsati la rude, iar cel mai mic avea doar câteva luni când mama a decis sã plece, acesta fiind un caz mai aparte înregistrat la Petrosani, dupã cum spun cei de la Asistentã Socialã, care le fac anchetele acasã. „Noi trebuie sã facem fise de identificare a riscurilor în aceste familii. La ora actualã avem în lucru cam 60 de sentinte de delegare a autoritãtii pãrintesti. Avem obligatia ca, pe o perioadã de 6 luni, din 2 în 2 luni, sã facem un raport de monitorizare a situatiei în familia în care copilul a rãmas si apoi la 6 luni, la finalul perioadei de un an. Multi, însã, prelungesc perioada. În general, copiii rãmân la bunici, sau cu un frate mai mare chiar. Am avut o situatie nu tocmai plãcutã, în care mama si-a lãsat copilul la  câteva luni de viatã si a plecat. Spunea cã vrea sã îi ofere conditii mai bune. Nu stiu cum ar putea”, a mai precizat directorul Cristina Mraz.

Psihologii spun, însã, cã micutii rãmân cu traumatisme pe viatã si, cei mai multi au pânã si probleme de vorbire. Copiii îsi schimbã sistemul de valori si asta imediat ce sufletul le este gol, dupã plecarea pãrintilor. Psihologii spun cã momentul vine ca un declic în viata lor, iar unii aleg sã fie un alt fel de „eroi” ai scolii lor. Eroismul, însã, se terminã uneori la sectia de politie. Statisticile aratã cã în România sunt 170.000 de copii în aceastã situatie, dar sunt statistici care dau chiar cifra de 350.000 de copii lãsati în grija cui a rãmas în tarã.

În ultima vreme, mediatizarea excesivã îi aduce pe pãrinti, nu cu câteva luni înainte sã plece, dar mãcar cu câteva zile, la asistenta socialã. Aici aflã cã micutul lãsat în tarã va fi monitorizat si mãcar asa i se asigurã un trai decent, dar fãrã dragostea pãrinteascã.

Diana Mitrache