[ Cu o firmă virtuală, fac reclamă în Europa, turismului din Valea Jiului ]

O mână de elevi de la Colegiul Economic Hermes din Petroșani au gândit o afacere în turism, de la organigramă, la profit. Și cu lecțiile bine făcute sunt acum mesagerii turismului în Europa, ei urmând să plece în Letonia, în cadrului unui proiect Erasmus plus.

Au o pensiune în Straja, fac turism și promovează toate obiectivele Văii Jiului, tocmai pentru a atrage aici turiștii. În fapt, vorbim despre o firmă virtuală, care se numește de execrcițiu, dar cu care tinerii elevi de la Colegiul Economic Hermes vor să gândească o afacere profitabilă. Și cu ea pleacă în Letonia, să o prezinte altor elevi din Europa.
„Ceea ce facem noi acum înseamnă o experiență pe care agenții economici o vor aprecia pe viitor și pe care tinerii ca noi nu au de unde să o dobândească altfel, decât din astfel de proiecte. Noi am făcut o firmă de exercițiu destinată turismului. De fapt este o pensiune turistică în zona Straja, pentru că vrem să promovăm și potențialul turistic de amploare al zonei noastre”, a spus Denisa Csiszer, elevă a Colegiului Economic Hermes Petroșani.
Și au gândit firma de la zero. Au inclusiv cum va arăta construcția, de unde găsesc finanțarea pentru construirea ei și chiar știu cum să îi facă publicitate, așa încât ofertele lor să atragă aici turiștii. „Noi am pus bazele acestei firme, de la înființare, inclusiv grafica, loggo, planul de marketing. Totul este munca noastră și ne-am adaptat la diverse condiții, on-line sau la școală”, mai spune Denisa, liderul acestu grup de mici antreprenori.

În 23 octombrie ei merg în Letonia, iar acolo spun că toți partenerii vor afla despre Valea Jiului. „Încercăm să ne promovăm locul de unde venim. Să ne vindem, ca să atragem turiștii și cum am putea decât să promovăm natura, turismul, că avem această firmă ce va exista în natură”, a completat Marius Sîn, un alt elev care avea chiar un desen ce înfățișa un copac al cărui frunze purtau numele elevilor implicați în proiect.
Proiectul cuprinde 6 țări și mobilitățile în aceste locuri le dau copiilor posibilitatea de a deveni competitivi. Văd cum fac alții ca ei, văd ce le lipsește lor și, în plus, promovează zona de unde vin, lucru ce le va aduce lor, la firma de exercițiu, capital.
„Au un plan de afaceri, la care au muncit din septembrie 2020. Țările partricipante sunt: România, Cipru, Portugalia, Bulgaria, Letonia și Turcia. Experiența îi va ajuta și le va fi ca o practică. De altfel, ei sunt mult mai siguri pe ei, față de cei de la liceele teoretice, care nu fac practică și nu au contact cu agenții economic din liceu. Copiii noștri fac practică în hoteluri și agenții de turism”, a spus Carmen Goia, profesoară la Colegiul Economic Hermes.
Mihaela Tetileanu este profesoara care a scris acest proiect, iar în câteva zile, despre turismul și obiectivele turistice din Valea Jiului vor afla și tinerii din cele 6 țări partenere. În plus, experiențele cu care se vor întâlni acolo le vor da încredere că planul lor poate fi unul bun și de viitor.
Diana Mitrache