Cu drept deplin de practica in sapte tari, nu este recunoscut de tara sa

Caz unic in Romania! / Cu drept deplin de practica in sapte tari, nu este recunoscut de tara sa

O data cu intoarcerea in tara a specialistului in medicina militara in zone de razboi, Cristian Remus Harsan, din Vulcan, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a aflat ca Romania nu are legislatie in recunoasterea diplomelor din Uniunea Europeana, desi UE le recunoaste pe cele romanesti.

In toamna anului trecut, cotidianul ”Cronica Vaii Jiului” a publicat un amplu material cu un fiu al Vaii Jiului, respectiv al Vulcanului, Cristian Remus Harsan, care a ales teatrele de razboi din Irak si Afganistan pe care le considera oportuninati rare de a practica medicina de urgenta. Era singurul doctor la peste 2000 de oameni, plus cei care veneau din afara bazelor militare.

Medic generalist, doctor fizician in baza militara, specializat in medicina militara in zone de razboi,  Physician – MD –  ,,General Medicine” este inregistrat cu drept deplin de practica in calitate de doctor in  Anglia, Irlanda, Scotia, Wales, Australia, Sud Africa, US Army si UK Army etc.

Face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie. In urma cu doua luni s-a hotarat sa vina acasa, in Valea Jiului, pentru a face ceva in tara sa avand in vedere experienta acumulata.

Doctorul declarase in luna octombrie a anului trecut, cand salva vieti sub bombe in Afganistan, ca ii este frica sa ia deciazia de a se intoarce acasa. Parca presimtea…

”Romania, in cazul meu, nu face parte din UE”

In urma cu o saptamana am fost surprinsi sa-l vedem in Vale, stiindu-l ultima data in Germania. Hotarase, totusi sa vina acasa, fiind un sentimental incurabil. Ce putea fi mai rau acasa decat razboiul?

In cazul sau, de doctor al Colegiului Medicilor din Marea Britanie si specializarile in medicina militara in zone de razboi, adica ”urgentist” de elita, nu este recunoscut in Romania pentru ca nu exista legislatie in acest sens.

A aflat acest lucru cand a ajuns la secretarul de stat, vestitul Raed Arafat, care la randul sau a aflat cu aceasta ocazie, nemaiintalnidu-se pana acum cu astfel de situatie, ca Romania nu poate recunoaste diplomele din Uniunea Europeana, desi UE le recunoaste pe ale noastre. Pare o scapare jenanta a legiuitorilor.

”Am venit sa muncesc, sa fac ceva in tara mea si am ghinion. Mi s-a spus telefonic de la DSP Hunedoara ca Romania, in cazul meu, nu face parte din UE. Am primit totusi acordul de a practica, dar cu competente limitate la Urgenta Spitalului din Vulcan pana soseste o solutie de la domnul Raed Arafat” – a precizat Cristian Remus Harsan.

De parca ar fi prevazut aceasta situatie fara precedent in Romania, doctorul – care mai incercase inainte de a lua calea pribegiei sa-si gasesca locul dupa 21 de ani de scoala si practica si nu reusise – spunea:  „Ma doare cand vad ca oriunde in lumea asta ti se da dreptul, sansa de a reusi pe propriile forte, trebuie doar sa demonstrezi ca poti, ca stii ce ai de facut si esti profesionist, iar in tara mea te blocheaza”.

Nu sta degeaba – a devenit ofiter SARS

Cu toate aceste probleme, Cristia Remus nu a stat degeaba. S-a lipit de extraordinara echipa de profesionisti a Asociatiei Search and Rescue Service Romania (SARS) – Serviciul de Cautare Salvare, din Vulcan pentru a pune umarul la consolidarea asociatiei, care functioneaza ca serviciu specializat in actiuni de tip search and rescue si interventii in caz de dezastre, inclusiv actiuni umanitare, in concordanta cu necesitatile la nivel national, zonal si local si cu normele generale admise pe plan international.

Demn de amintit ca la prima participare la un concurs international, echipa Asociatiei Search and Rescue Service (SARS) Romania, cu sediul in Vulcan, judetul Hunedoara, s-a clasat pe locul cinci in Europa la Campionatul International de Salvare Urbana 2010, desfasurat in Namur-Belgia.

La concurs au participat 28 de echipe, care au reprezentat noua tari europene cu traditie, iar SARS Romania a fost singura si prima echipa participanta din estul Europei, au fost singurii voluntari, avand in vedere ca echipajele celelalte sunt platite de la stat. Echipele rivale si organizatorii nu s-au asteptat ca Romania sa invinga structuri militare grele, care au un cuvant de spus in domeniul, un domeniu de pionierat in tara noastra.

”Sunt foarte mandru ca fac parte din echipa SARS, care se vrea o structura de salvare urbana cu reguli stricte care copiaza armata in grade, strategii, disciplina, profesionalism. Dar mai este foarte mult de munca si noi asta vom face. Acum, lucram la amenajarea sediului, din donatii proprii sub coordanarea neobositului doctor Catalin Popa” – a declarat Cristian Remus care este ofiter coordonator in cadrul Asociatiei.

Mai serveste o tura razboiul

Si pentru ca in tara, viitorul apropiat al doctorului –  trecut prin focul razboielor si prin experienta Occidentului – nu este, deocamdata, clar, va pleca din nou in Afganistan pentru sase luni.

Plin de optimism si facand haz de necaz, spunea ca trebuie sa faca rost de bani pentru SARS.

Am inteles ce spune dupa ce am aflat ca salariul care ii revine pentru un ”urgentist” cu competente limitate in tara este de vreo 8 milioane lei vechi impozabili, in timp ce in Afganistan salariul sau din partea US Army este cuprins intre 8.000 si 10.000 USD, adica, in medie vreo 300 milioane lei vechi pe luna.

Entuziasmul si optimismul doctorului Cristian Remus Harsan ne-a convins ca nu banii castigati la justa valoare prin tari straine si razboaie iti umplu sufletul, ci oamenii care vibreaza la aceleasi idealuri, de a-ti indeplini menirea,  de a construi si de a lasa ceva valoros in urma ta, in tara ta.

Ileana Firtulescu

17 comentarii la „Cu drept deplin de practica in sapte tari, nu este recunoscut de tara sa

 • 15 martie 2012 la 20:21
  Permalink

  Sunt tare mindru si ma umple de speranta cand vad romani de valoare. In Romania multe nu functioneaza bine, da acest doctor va rezolva multe si mai sint din cei care se vor intoarce si se vor uni. Sa nu uitam ca a fost pe front si nu se da batut.Frrumos, tare frumos, dar si revoltator pentru legile noastre. Raed Arafat iubeste astfel de oameni si va rezolva problemele de genul asta.

 • 16 martie 2012 la 05:29
  Permalink

  doctor fizician ????? ..ce inseamna asta ?
  Physician in engleza inseamna doctor, medic, vindecator.
  mai puneti mana si pe un dictionar din cand in cand.

 • 16 martie 2012 la 07:16
  Permalink

  @”din Petrosani”: daca asta ai retinut pe fondul situatiei din povestea asta, poti dormi linistit cu dictionarul sub cap pentru a nu pierde nici un lucru marunt, doar forma, dar sa pierzi pe cele mari, de fond. Marunt vei ramane pentru ca eu sunt un amarat de dascal care a simtit la tine carcoteala, eventual invidie, frustrare, rautate… Nu toata lumea stie sa citeasca presa pentru a percepe mesajul. Fireste, este de luat in seama ceea ce spui si ca urmare mai multa atentie daca este asa, pentru ca nu ma pricep la titulaturi, specializari, ierarhii in lumea medicala. Viata insorita si ganduri senine iti doresc, pentru ca probabil ai o problema daca si la un astfel de articol iti exprimi parerea cu rautate si ironie asa cum o fac cei plini de sine si carora le place nimic decat ceea ce vine de la ei. Toate cele bune!

 • 16 martie 2012 la 07:37
  Permalink

  multumim celor care se reintorc in tara pentru a face ca romania sa arate ca elitele au suflet mare .acum in aceste momente grele de asa ceva avem nevoie sa ne m-ai dea speranta la ceva m-ai bun daca vrei sa faci ceva util in acest oras si intanpini greutati te rugam sa apelezi la opinia publica si i-ti vom acorda tot sprijinul .

 • 16 martie 2012 la 17:32
  Permalink

  @din petrosani,
  Termenul este folosit, chiar daca nu apare in dictionare. E un fel de jargon, este folosit pt a deosebi doctorii de chirurgi de exemplu. Am auzit termenul in spitale, traiesc in uk. Tonul tau lasa de dorit…

 • 16 martie 2012 la 18:55
  Permalink

  : STOP PRIVATIZARI DOMENILOR STRATEGICE, STOP JAFULUI! Pentru realizarea acestui deziderat,ALIANTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI ORANIZATIE APOLITICA, invita la începutul luni Mai, minerii din Bazinul carbonifer al Vai Jiului si al Olteniei la un miting de protest, ce se va desf??ura la Târgu Jiu, care va avea ca scop NATIONALIZAREA DOMENILOR STRATEGICE ALE ROMANIEI si tragerea la r?spundere penala a celor vinova?i de situa?ia dezastruoasa in care ne aflam cu to?ii.

  http://www.aliantaromanilordepretutindeni.ro

  e-mail: aliantaromanilordepretutindeni@yahoo.com

 • 16 martie 2012 la 18:57
  Permalink

  Anonimul, adica nimeni, ”din Petrosani”, care persifleaza crezand ca e atoatestiutor, daca merge in Marea Britanie doar cu dictionarul se face de ras, pentru ca sunt expresii, intelesuri, nuante functie de categorii profesionale, de diverse medii. In cazul de fata doctor fizician este corect folosit, fiind uzitata in UK, si se refera la cel care ”munceste fizic”/efectiv in medicina generala, facand diferenta intre specializari. Vine de la Doctor who physical work…
  In acest articol este folosit corect termenul si este urmat de denumirea exacta, oficiala in engleza ”Physician – MD – General Medicine”. Spun asta ca un om care a lucrat 2 ani in spitalele din Anglia. Felicitari pentru articol si pentru sesizarile lipsurilor, grave in opinia mea, din legislatia romaneasca.

 • 17 martie 2012 la 12:49
  Permalink

  Sorin Marc, ai dreptate oarecum ! Ceea ce voia sa spuna cel din Petrosani era ca, vorbind de medic si apoi folosind termenul de doctor fizician, te duci cu gandul la fizica, nu la medicina; asta ar putea crea confuzii destul de mari de genul „cum de se pricepe un fizician la medicina” ! Pe de alta parte, nu cred ca cel din Petrosani a vrut sa fie rau si ironic la adresa medicului, ci doar la cea a ziaristului, cel care, parerea mea, trebuie sa-si exprime clar o idee, fara a da nastere la confuzii. Sanatate si numai bine !

 • 18 martie 2012 la 12:35
  Permalink

  Va multumesc tuturor pentru comentariile dumneavoastra! Apreciez sprijinul moral si sa ne ajute Dumnezeu sa gasim forta necesara pentru a razbi in a face si ceva benefic pentru tara noastra si oamenii care traiesc aici!
  Multumesc domnului Sorin Martinescu pentru comentariul pertinent si pentru ca a reusit sa aduca lamuriri celor care nu cunosc UK – NHS, dar sunt interesati sa descopere si sa-si largeasca sfera de cunostinte!
  Va multumesc!

 • 18 martie 2012 la 16:14
  Permalink

  Sa fii sanatos doctore si sa apelezi la opinia publica pentru ca iti suntem alaturi si ne mandrim cu tine. Tot respectul pentru cei care scot asemenea oameni la lumina, pentru a vedea ca viata nu este asa sumbra si ca avem valori. La mai mare!!!

 • 19 martie 2012 la 06:00
  Permalink

  Reactia mea a fost la adresa ziaristilor care scriu de prea multe ori fara sa verifice si in felul acesta creaza confuzii.

  Tot respectul pentru medic si mai putin respect pentru autoritatile care nu sant competente in a rezolva asemenea cazuri.

 • 20 martie 2012 la 05:52
  Permalink

  JOS PALARIA DOMNULE DOCTOR!!!!!! avem si noi in Valea Jiului oameni nu de valoare FOARTE VALOROSI !!!MULT SUCCES IN S.A.R.S. DOMNULE DOCTOR!!!!!! *** antevorbitori mei se cramponeaza de un cuvant, HAIDETI s ai vedem valoarea doctorului care totusi reprezinta ceva pentru Vale.*******

 • 16 iunie 2012 la 14:18
  Permalink

  Va multumesc mult de comentariu si incurajari! Apreciez!
  Cu stima, Dr. Cristian Remus Harsan

 • 16 iunie 2012 la 14:21
  Permalink

  Va multumesc frumos pentru incurajari, incredere si sprijinul moral acordat! Apreciez suportul dumneavoastra! Va doresc toate cele bune!
  Cu stima, Dr. Cristian Remus Harsan

 • 16 iunie 2012 la 14:24
  Permalink

  Va multumesc frumos pentru mesajul dumneavoastra! Apreciez suportul si increderea! Va doresc toate cele bune!
  Cu stima, Dr. Cristian Remus Harsan

 • 16 iunie 2012 la 14:25
  Permalink

  Va multumesc frumos pentru comentariu! Respectul este reciproc! Va doresc toate cele bune, forta de munca si multa sanatate!
  Cu stima, Dr. Cristian Remus Harsan

 • 16 iunie 2012 la 14:27
  Permalink

  Draga Doamna Mariana,
  Va multumesc frumos pentru interventia dumneavoastra si apreciez suportul moral si plin de energie pozitiva! Va doresc multa sanatate, putere de munca si serenitate!
  Cu stima, Dr. Cristian Remus Harsan

Comentariile sunt închise.