Senatorul Cristian Resmeritã sustine cã legea amnistiei fiscale va fi în beneficiul Complexului Energetic Hunedoara. Legea va însemna stergerea datoriilor Complexului Energetic Hunedoara, datorii care la finalul anului trecut se cifrau la peste 600 de milioane de lei.  Potrivit senatorului, în momentul de fatã, statul român încearcã sã repare ceea ce s-a stricat la CEH. Senatorul PSD sustine  cã s-au fãcut circa 40 de angajãri si mai urmeazã încã 100 de angajãri la  cele douã unitãti miniere considerate viabile,  Livezeni si Vulcan.
“În momentul se fatã se încearcã sã se repare ceea ce s-a stricat în altã perioadã. Eu nu sunt prea optimist în ceea ce priveste CEH-ul, de foarte multe  ori au primit ajutoare, au beneficiat de stergerea datoriilor istorice si nu au fãcut mare lucru. Termocentrala de la Paroseni poate sã functioneze conform normelor europene, este o investitie de 63 de milioane de euro, demaratã pe  vremea guvernãrii Ponta. În aceste sãptãmâni, s-au fãcut niste angajãri, în jur de 40 de angajãri.  În perioada imediat  urmãtoare se vor face încã 100 de angajãri pentru ca activitatea sã continue. În momentul de fatã foarte multi oameni se transferã la minele Lupeni si Lonea pentru a lua sumele  compensatorii si nu mai are cine sã lucreze”,  a spus senatorul PSD, Cristian Resmeritã, în cadrul emisiunii Punctul pe I de la MONDO TV.
Pe de altã parte,  senatorul sustine cã Ministerul Energiei face demersurile necesare  pentru prelungirea activitãtii minelor Lupeni si Lonea. Conform întelegerii cu Comisia Europeanã, cele douã unitãti miniere trebuie sã îsi înceteze activitatea la finalul acestui an.
“Se doreste prelungirea activitãtii (minelor Lupeni si Lonea – n.r.), dar am  solicitat conducerii CEH si ministerului cã dacã activitatea minierã va fi prelungitã, sã se facã toate eforturile pentru ca securitatea oamenilor sã fie asiguratã. Degeaba lupti ca activitatea sã functioneze, dacã nu ai conditii. Guvernul va avea pe constiintã anumite  actiuni, dacã doar bãgãm oamenii fãrã a asigura securitatea necesarã în muncã. Accidente se pot întâmpla oriunde si oricând, dar mãsurile de securitate trebuie luate”,  a mai spus senatorul.  Complexul Energetic Hunedoara s-ar putea afla printre beneficiarii amnistiei fiscale. Potrivit informatiilor, Ministerul de Finante pregãteste o amnistie  fiscalã. Beneficiarii aministiei ar putea fi  datornicii care înregistrau creante înainte de  31 decembrie 2017. Complexul Energetic Hunedoara se situeazã pe pozitia a doua în topul marilor datornici. Societatea hunedoreanã figureazã cu restante în  valoare de 735 de milioane de lei. La asta se adaugã si datoriile comerciale ale societãtii. Tocmai din acest motiv, creditorii CEH  solicitã instantei deschiderea procedurii insolventei. Numai cã speta este blocatã din cauza unui dosar care se aflã înregistrat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia si al cãrui termen de judecatã este fixat   pentru toamna acestui an.
“Anul acesta va veni un moment foarte important pentru Complex si Valea Jiului. Vor fi sterse, din nou, datoriile.Toate datoriile CEH vor fi sterse, la stat, cã alea la furnizori nu se pot sterge. Se va face acea amnistie, prin care se va încerca sã se ofere un moment zero pentru economia României”,  a mai subliniat senatorul PSD, Cristian Resmeritã.  Societatea energeticã are ca unic actionar statul român. În fiecare an, bugetul de venituri si cheltuieli al companiei a fost aprobat cu pierderi de ordinul sutelor de milioane de lei. Statul român, adicã proprietarul societãtii, nu a gãsit solutiile pentru redresarea mamutului a cãrui picioare se prãbusesc.
Monika BACIU