Actualitate

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19

Suntem pe un trend crescător și, de la o zi la alta, avem tot mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. Sunt și mulți oameni internați deja în spitale și, de la o zi la alta, alte 5 localități au intrat în scenariul roșu și în județul nostru.

Vineri, la prânz, nu mai puțin de 18 localități aveau indicele mai mare de 3 la mia de locuitori. Printre acestea se numără și Deva, Călan, Hunedoara ori Băcia. Iar în  scenariul galben sunt: Vulcan, Orăștie, Petrila ori Baia de Criș, alături de alte 8 localități. Iar specialiștii spun că, de la o zi alata, sunt tot mai mulți bolnavi.
„Creșterea este exponențială. Avem, vineri la prânz, 2,58 incidența. Asta, chiar dacă în urmă cu o săptămână aveam sub 1 la mie. Nu ne focusăm neapărat pe număr, cât pe ceea ce se întâmplă în spitale. și, cât timp presiunea pe spitale nu este mare, atunci vom gestiona lucrruile mai bine. Pe ATI avem 6 persoane internate, iar în rest, în spitale sunt 97 de oameni, dar aveam în total 611 paturi disponibile”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Dar specialiștii spun că se așteaptă să crească exponențial și în următoarea perioadă numărul de cazuri. Asta, pentru că acum culegem rezultatele vizitelor de sărbători, când în România au ajuns aproape 2 milioane de oamenii, majoritatea din zone roșii ale Europei.

7 centre pentru vaccinarea copiilor
În Hunedoara se deschid 7 centre pentru vaccinarea copiilor de la 5 la 11 ani. Două dintre ele sunt în Valea Jiului. Părinții sunt sfătuiți să își imunizeze copiii, pentru că și ei sunt expuși la infectare. Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi
anti-Covid începând cu data de 26 ianuarie, anunță Comitetul naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. În județ la noi sunt 7 centre și două dintre ele sunt și în Valea Jiului. Medicii așteaptă aprovizionarea cu dozele pentru copii. „Va intra în țară vaccinul în perioada 21 – 25 ianuarie, iar la nivelul țării sunt undeva la 114.000 de doze. Noi o să luăm pentru început o cantitate limitată pentru aceste centre și o să vcedem, în funcție de solicitări și adresabilitate, vom suplimenta dozele. Centrele vor fi la spitalul municipal Brad, Casa Pensionarilor Hunedoara, Spitalul municipal Lupeni, Spitalul orășenesc Hațeg, Centrul Cultural Drăgan Muntean din Deva, Parcul de Afaceri din Simeria și Casa de Cultură Ladislau Schmidt din Petrila ”, a spus Sebastian Mezei, directul DSP Hunedoara.
Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul destinat lor este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Iar dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.
Diana Mitrache