Un pensionar din județul nostru are o turmă de măgărițe și le vinde laptele ca medicament.

Se știe că acesta are un efect benefic asupra organismului, însă, acum, omul primește comenzi din tot județul și nu numai, iar oamenii care beau din acest lapte spun că se simt mai bine. Inclusiv bolnavii, pentru că laptele de măgăriță e bun pentru cei cu afecțiuni la plămâni.
Pe Gheorghe Codrea l-am întâlnit la Petroșani în parcarea unui supermarket, acolo unde împărțea cărți de vizită și sticle cu lapte unor oameni care deja au aflat despre beneficiile laptelui de măgăriță. Omul a ieșit la pensie de la mina Brad și după ce a crescut vaci, apoi capre, s-a reprofilat pe măgărițe și nu a regretat, pentru că turma lui îi aduce și satisfacții materiale și morale. Asta, pentru că reușește să facă oamenii bine. Și vine în Valea Jiului pentru că știe că minerii au avut mereu probleme cu plămânii. „M-am orientat spre Valea Jiului pentru că am tras concluzia că mulți sunt foști mineri, e o zonă mai umedă și oamenii au probleme pulmonare. La cei ce au răbdare pentru tratament este extraordinar de bun laptele. Eu consider, nu că e afacerea mea, dar este cel mai bun medicament din lume”, mi-a spus Gheorghe Codrea, producător din județul nostru.
Ne-o dă ca exemplu pe Cleopatra, despre care legenda spune că se îmbăia în lapte de măgăriță și ne arată că beneficiile laptelui sunt palpabile, pentru cei care chiar au răbdare să facă un tratament. „Pentru cei care se îndoiesc, să se uite în urmă, în istorie, era folosit de greci, de romani, în Egipt. Regina Cleoptara se spăla în lapte de măgărițe. Îl bea. Poporul nostru, însă, îl consumă la răceli, gripă. Nefiind medicamente, oamenii beau lapte de măgăriță. Mă caută și acum când se îmbolnăvesc de COVID și îmi spun că au rezultate foarte bune”, mai spune crescătorul din Hunedoara.
O măgăriță, spune crescătorul, dă maxim 400 ml de lapte pe zi și nu e foarte greu să le crești, pentru că ele pleacă singure pe pășune, iar seara se întorc, pentru că știu că acasă primesc tărâțe și chiar dulciuri. Iar domnul Ghiță, așa cum îl numesc cei care îl caută la telefon mereu, ne spune că, pe lângă afacere, creșterea acestor animale îți dă și satisfacții sufletești. „Chiar ieri, la Vulcan am dus la cineva lapte și au venit oameni să îmi mulțumească din suflet. În Petroșani, am mai mulți clienți care s-au ținut de tratament și se simte foarte bine. Se consumă, de preferință, pe stomacul gol, dimineața. Dar nu cu o roabă de mâncare. Și dacă faci un tratament medicamentos, trebuie să lași o pauză între. Și nu se consumă cu alcool. Un litru ajunge, în funcție de boala omului, până la 5 zile. Eu văd că cel mai bun rezultat îl dă când bei cam 100 sau 200 de ml pe zi”, afirmă Gheorghe Codrea.
Un litru de astfel de lapte de măgăriță ajunge la 100 de lei, dacă vine domnul Ghiță direct și îl livrează, iar acest lapte îl recomandă și cei de la sanatoriul din Geoagiu, unitate medicală care este destinată celor cu
probleme pulmonare. „Vă dau ca exemplu pe doamna administrator de la sanatoriu, care a încercat să le explice bolnavilor că e bun. Ei nu au fonduri să cumpere laptele la sanatoriu, dar le spune celor ce iau tratatment medicamentos, să bea și lapte de măgăriță”, susține crescătorul.
Pe domnul Gheorghe Codrea, care vine de lângă Brad, din satul Buceș, îl găsiți pe internet, acolo unde fiul său George Codrea a creat o pagină de internet dedicată celor interesați, sau îl sunați la telefon, la numărul 0730140903.
Pe site-urile de specialitate se spune că laptele de măgăriță este hipoalergenic și cel mai apropiat de cel matern. Este o băutură perfectă pentru combaterea răcelilor sau a bronșitelor. Este un tratament natural pentru cele mai neplăcute alergii, dar si un supliment esențial ce poate înlocui cu succes laptele de vacă sau formulele de lapte praf din alimentația bebelușilor și copiilor. Este bogat in Omega 6 si Omega 3, ajută la scăderea nivelului de colesterol și este benefic pentru inimă.
Diana Mitrache