Mare sãrbãtoare în Lunca Jiului, iar localnicii se pregãtesc cum se cuvine mai ales cã de mâine-joi, vor deschide portile unuia dintre cele mai frumoase lãcasuri de rugãciune.

Mai mult decât oricând, în acest an oamenii s-au întors în biserici, sperând ca rugãciunile sã le fie ascultate încât sã treacã mai usor peste necazurile pricinuite de vremurile tulburi. De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril la bisericuta de lemn din Lunca Jiului – Petrosani, un loc încãrcat de spiritualitate, zeci de credinciosi merg sã se roage pentru sãnãtate si ajutor divin. În lãcasul de cult declarat monument istoric, în care au loc slujbe doar de Pasti si de praznicul celor doi sfinti ce dau si hramul bisericii, oamenii aprind o lumânare convinsi cã rugile lor vor fi ascultate si-si vor gãsi alinare. „Trãim cu speranta cã Dumnezeu ne va ajuta sã trecem si peste vremurile astea. Oamenii vin sã se roage pentru sãnãtate în primul rând si pentru ca Dumnezeu sã-i fereascã de necazuri. Sã nu-si piardã locul de muncã, sã poatã sã-si plãteascã ratele la bancã sau alte lucruri lumesti. Credinta ne-a rãmas si nu ne-o poate lua nimeni, iar în aceste zile grele se întãreste si mai mult”, spune Ioan, un enorias care se îngrijeste de micuta bisericã.

Totodatã, în ziua de cinstire a sfintei biserici, are loc si o pomanã datã de bisericã.  Biserica Sânoni dateazã din 1753, cel putin asa se crede  pentru cã nimeni nu stie cu exactitate când a fost construitã. Realizatã la început din lemn de frasin, bisericuta, pentru cã devenise neîncãpãtoare, a fost lãrgitã cu lemn de brad. Pe prispa din fata bisericii încã se mai gãseste o lespede de piatrã pe care stã scris anul 1435, iar clopotul bisericutei are o vechime de peste 1000 de ani luând în considerare anul care este trecut pe el, adicã 790. Bisericuta are toate icoanele din interior pictate pe lemn încã de la începuturile ei si pãstreazã altarul construit dint-o piatrã de moarã. Lãcasul de cult, de o valoare inestimabilã a fost la un pas de demolare când, la mijlocul anilor 80, comunistii au decis ca pe locul unde este amplasatã sã se construiascã un parc. Atunci, bãtrânii din Lunca Jiului împreunã cu copiii si nepotii au ripostat fiind hotãrâti sã se punã în fata buldozerelor.

Maximilian Gânju