Costel Avram, presedinte PRM Hunedoara: “Se spune ca atunci cand Dumnezeu iti inchide fereastra, El iti deschide usa…”

Presedintele PRM Hunedoara, Costel Avram, intr-un interviu incendiar, despre cum se vede politica pe plan local, despre cazul schiopu din Consiliul Local Vulcan, despre scumpirea apei si, nu in ultimul rand, despre cum poate un lider politic sa fie in fruntea sondajelor de opinie, desi partidul din care face parte duce lipsa de membri.

 

1.Am inceput anul electoral, alegerile bat la usa, ce asteptari aveti?

-In viata, ca si-n politica, nu e nimic nou sub Soare. Ati vazut ce s-a intamplat si in anii electorali 2008 si 2009. Toti au promis marea cu sarea, au luat voturile si au plecat sa-si vada de interesul personal. Cred ca, in buna traditie romaneasca, lucrurile vor sta la fel. Noi avem curajul sa anuntam electoratul ca nu ne vom prezenta in fata oamenilor „inarmati” cu ulei, cu zahar sau cu plase. Cred ca oamenii s-au saturat de plase. Daca au vrut plase, au avut parte „de plase”. Ca om politic, eu vreau sa va marturisesc ca, in 2012, imi doresc mult mai mult si de la noi si de la maturitatea celor care ne vor alege. Partidul Romania Mare vrea sa va propuna oameni care sunt gata sa va implineasca dorintele, cele exprimate atat de viguros de poporul nostru, acum, la inceput de an. Prietenii nostri din ginta latina au o zicere inteleapta care sintetizeaza, in doar cateva vorbe, de ceea ce avem nevoie mai mult decat oricand: „Paine in piata si dreptate in palate!”

2.V-ati desemnat candidatii cu care veti intra in cursa electorala?

-Sigur, in cea mai mare parte. Suntem pe ultima suta de metri in actiunea de desemnarea candidatilor cu care vom intra in batalia electorala Vom depune liste in toate unitatile administrative din judetul nostru. Daca nemultumirile strazii ne cer oameni noi, vom cauta sa propunem nume noi. Daca cei vechi ne avertizau ca „Vocea poporului e vocea lui Dumnezeu!” a nesocoti aceasta evidenta inseamna a-i ignora atat pe semenii nostri cat si pe Cel de Sus.

3.V-ati mutat intr-un nou sediu, dar, cel putin in Valea Jiului, membrii PRM sunt cam inexistenti.

-Problema formelor fara fond a fost dezbatuta si rezolvata inca de pe vremea Junimii si a lui Titu Maiorescu. In spiritul lor, voi spune ca noi avem, spre deosebire de altii, un sediu nou pentru ca exista membri noi. Iar ei ne-au cerut ca, la vremuri noi, sa avem si noi un sediu pe masura. Prin urmare, noi am obtinut o forma noua bazata pe un nou fond al problemei. Totul are o logica si toate vin la timpul lor. Nici mai devreme, nici mai tarziu. Ar trebui sa observati ca prin geamurile noului nostru sediu, se vede cum se ridica Catedrala Vaii Jiului iar de pe fereastra am vazut ca nimic  pe lumea asta nu se poate face fara voia Domnului. Nici biserici, nici case, nici chiar sedii…

4. In sondaje dumneavoastra stati foarte bine, in conditiile in care sunteti cam singurul PRM-ist, cu cateva mici exceptii, la Vulcan, ori la Petrila, care are activitate politica…

-Daca e sa ne referim la vizibibitatea mea in mass media si in societate, aceasta se datoreza, poate, si functiei executive pe care o detin la nivelul judetului. Aceiasi vizibilitate o au, de altfel, si reprezentantii celorlalte partide politice care detin functii publice in administratia locala si judeteana. Consilierii nostri, schiopu de la Vulcan si Andronache de la Petrila, sunt vizibili pentru ca au contribuit si contribuie la formarea unor majoritati in legislativul local. Valea Jiului a fost, in ultimii 20 de ani, un fief al Partidului Romania Mare si vrem sa reconfirmam aceasta veche incredere reciproca. Din 2012, va asiguram ca vom fi mult mai vizibili prin noii nostri oameni pe care ii vom trimite in consiliile locale.

5. Se tot discuta despre tot felul de aliante. PDL – UNPR – PC –UDMR, PNL-PSD, Partidul Romania Mare are in vedere o alianta cu alt partid?

-Noi nu vom face, inainte de alegeri, nici o alianta electorala cu alte partide. Dar va asigur ca avem in vedere si vom face singura alianta valabila pentru noi. Ea va fi intre partidul nostru si oamenii care nu s-au simtit niciodata tradati de noi si de idealurile noastre. Este vorba, desigur, de Alianta PRM – Valea Jiului. E o alianta cu oamenii care cred ca in Romania mai exista forte politice care vor si pot sa lucreze in interesul lor. Daca oamenii ne vor trimite sa-i reprezentam in consiliile locale atunci noi vom face doar acele aliante care vor fi in interesul alegatorilor nostri.

6.Cum credeti ca ii veti convinge pe oamenii din Valea Jiului sa va voteze candidatii dumneavoastra? Ce argumente aveti? Ce au facut pentru ei in cei 4 ani care s-au scurs de la alegerile trecute pana in prezent?

-Eu cred ca nu noi ci celelalte partide, care se vor inscrie in lupta electorala, vor avea reale dificultati in a-si convinge oamenii sa-i mai voteze odata. Toate partidele enumerate de dv. mai inainte au fost, intr-o varianta sau alta, la guvernare. Mesajele cetatenilor romani ne spun clar ca politicienii nu au ce sa caute in strada. Pentru ca politicienii trebuie sa rezolve problemele pentru care ies oamenii in strada. Legea trebuie respectata si legea e una pentru toti. Dupa 89 a domnit doar legea bunului plac. Ea a servit, pe rand, doar interesele celor aflati la putere iar cei necajiti sunt condamnati, operativ, pentru ca au furat un sac de carbune ca sa nu moara de frig sau o paine ca sa aiba ce pune pe masa. Nu vedeti ca totul e ca-n „Mizerabilii” lui Victor Hugo? Alesii nostri au fost vocali pentru ca au militat pentru lege si ordine. Ei sunt pregatiti si pentru vremea cand vor fi in masura sa decida pentru cei care i-au ales…

7.In ceea ce va priveste pe dumneavoastra cum ii veti convinge pe oameni sa va mai voteze. As vrea, ca un exercitiu, sa ma convingeti sa va dau votul.

-Domnule Mitrache, eu nu stiu ce orientare politica aveti dvs. iar daca aveti convingeri ferme e greu sa va conving, indiferent de cat de tari ar fi argumentele mele. Ar fi, din start, o incercare sortita esecului. Am fi, poate, in situatia in care as cere UDMR-ului sa voteze cu PRM-ul. Sau invers… Un jurnalist ar trebui sa fie, in principiu, ca si politicianul, un om aflat de partea celor multi. As face, totusi, un exercitiu in sensul celor formulate de dv.: Domnule Mitrache, ati vrea sa traiti mai bine intr-o tara care sa aiba legi clare si care sa fie respectate de toata lumea? Nu-mi raspundeti pe loc. Meditati. Se spune ca atunci cand Dumnezeu iti inchide fereastra, El iti deschide usa…

8. In Valea Jiului, de multe ori, ati fost asociat, alaturi de Ioan Mircea Molot, de cresterea tarifului la apa. Care este de fapt adevarul?

-Va marturisesc, de la bun inceput, ca eu sunt un om de echipa. Eu am inceput, in 2008, alaturi de presedintele Mircea Ioan Molot si de vicepresedintele Rus. Ca fost jucator de rugby, am invatat ca doar prin efortul comun poti opri gramada adversa sa te impinga inapoi. Sau, daca stai umar langa umar, poti obtine balonul si porni atacul.  Prin urmare, nu ma voi dezice niciodata de cei care mi-au fost alaturi si carora le-am fost apropiat, la bine si la rau, vreme de patru ani. Vreau sa va repet, in mod raspicat, ca Mircea Ioan Molot nu are nici o legatura cu cresterea tarifului la apa in Valea Jiului. Politica de la Apa Serv  o face Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Valea Jiului (A.D.I.V.J) si reprezentantul Consiliului judetean. Tot ce e bine sau tot ce e rau la Apa Serv trebuie impartit, in egala masura, de primarii Ilie Paducel, Tiberiu Iacob Ridzi, Gheorghe Ile, Ilie Botgros, Cornel Rasmerita, Danut Buhaescu  impreuna cu vicepresedintele CJH, Costel Avram. Primarii si Consiliul judetean au crescut si tarifele la apa dar tot ei au adus, in Vale, si cele 40 milioane de euro, din fonduri europene, pentru modernizarea Apa Serv-ului. Nu se poate ca unii sa deconteze doar paguba iar ceilalti doar succesele. Iar presa are rolul ei pentru a distinge, in mod echitabil, si plusurile si minusurile politicienilor…

9.In calitate de vicepresedinte al CJ Hunedoara ati putea sa enumerati 5 lucruri bune care s-au intamplat in Valea Jiului si unde aveti si dumneavoastra o contributie?

– Functia de vicepresedinte la Consiliul judetean presupune atributii concrete in tot judetul Hunedoara. Ceea ce eu fac in Deva, nu pot sa decontez in Petrosani iar cu ceea ce am  realizat pe Valea Muresului nu pot sa ma laud in Valea Jiului. Iar ca sa minti iti trebuie, nu-i asa?, curaj si tinere de minte. Sa le luam la rand si sa le enumeram:

1. As vrea sa va reamintesc ca, atunci cand nimeni nu-mi dadea nici o sansa, am reusit sa urnesc un proiect european care ne-a adus in Vale 40 milioane de euro.

2. Investitiile in drumul care duce la Parang se datoreaza faptului ca am reusit sa-i conving pe colegii mei ca aceasta investitie e, pentru mine, la fel de importanta cum sunt pentru ei cele din Deva. 3. Ma bucur ca am reusit sa-i sensibilizez pe reprezentantii puterii din Valea Jiului pentru a merge la Bucuresti sa sustinem impreuna faptul ca huila nu e o resursa marginala si ca trebuie sa fie reconsiderata ca resursa principala in noua strategie energetica a Romaniei. Ceea ce s-a si intamplat…

4. Am coordonat activitatea de transport si, in aceasta calitate, am reusit sa elimin pirateria in transportul interurban.

5. Am sprijinit cultura, biserica, actiunile caritabile si sportul atat din fonduri judetene cat si private. Dar a va spune cu cat si cu ce eforturi am facut-o mi se pare indecent a le expune public. In urma unei calatorii initiatice la Sfantul Munte am invatat un lucru esential: ca smerenia e una din calitatile de capetenie ale omului crestin.

10.Cum credeti ca va fi aceasta campanie electorala? Jocuri de culise, atacuri murdare intre candidati, sau va fi una decenta…

-stiti si dv. ca nici o campanie electorala nu e nici decenta, nici o conversatie de salon intre doua domnisoare care vor sa se marite, nici o dezbatere intre prieteni aflati la o cafenea. As vrea sa ma insel dar cred ca, in 2012, va fi campania cea mai murdara, cu atacurile cele mai mizere si cu cele mai multe victime colaterale de dupa 1989. Sunt in joc interese prea mari. Unii nu vor sa piarda, cu nici un pret, puterea iar populatia vrea, neaparat, o schimbare. La final vreau sa va dezvalui un secret, ca sa nu inselati in optiunea dvs. de vot. Inainte de a va exprima votul, priviti-i atent, in ochi, pe toti politicienii. Pentru ca ochii sunt oglinda sufletului lor…

A consemnat Marius MITRACHE

12 comentarii la „Costel Avram, presedinte PRM Hunedoara: “Se spune ca atunci cand Dumnezeu iti inchide fereastra, El iti deschide usa…”

 • 5 februarie 2012 la 18:35
  Permalink

  Buna seara cind aveti audiente la sediul PRM-Petrosani? cu deosebit respect,astept raspuns cu mii de multumiri.

 • Pingback:Costel Avram – Vicepresedinte Consiliul Judetean Hunedoara » Blog Archive » Interviu Cronica Vaii Jiului

 • Pingback:Costel Avram – Vicepresedinte Consiliul Judetean Hunedoara » Blog Archive » Interviu acordat ziarului Cronica Vaii Jiului

 • 6 februarie 2012 la 00:26
  Permalink

  Costel, timpul tau de mascarici a expirat. Ai devenit penibil. Vin vremuri grele si tu esti prea rupt de realitate, prea manipulabil si, nu suficient de discret ca sa le poti face fata. Esti prea EVIDENT ! Intelegi ? Mintea de oaie si trecutul (!) te dau de gol. Astfel, incetul cu incetul, ai devenit un personaj trist si had. Maimutareala ta din spatiul public (si cred ca si din tot ceea ce faci) si-a pierdut umorul. Oricum, la fiecare aparitie, ne-ai distrat copios (multumim pe aceasta cale domnilor de la KTV, Mondo TV, Cronica VJ, Gazeta VJ etc). O sugestie: retrage-te la garaj, in ”glorie” !

 • 6 februarie 2012 la 03:41
  Permalink

  tare

 • 6 februarie 2012 la 05:50
  Permalink

  „Rugbystul” moldovean „specialist” in politica (aici sunt bani publici)PRM-istul,Avram Costel,(cel ce nu cunoaste criza mondiala ca se ingrasa pe zi ce trece)este vinovat de scumpirea apei in Valea Jiului impreuna cu „PNL-isti” (USL-isti)Simota Alin si Molot Mircea Ioan (putrezi de bogati).

 • 6 februarie 2012 la 06:10
  Permalink

  Molot,Simota si Avram ieftiniti apa in valea jiului si va vom vota daca nu vreti so ieftiniti atunci nu are rost sa mai cereti voturile noastre. Stim ca vreti sa scumpiti iarasi apa in valea jiului in 2013.

 • 6 februarie 2012 la 14:42
  Permalink

  Constat ca, „cetatenii” apar pe toate forumurile unde sunt comentarii. au doar vreo doua comentarii,pe care le adapteaza dupa caz. Unul spune ca Molot si cu Avram au scumpit apa. Altul, la ce dezastre au f?cut PSD ?i PNL cand au condus Valea, ca nu au facut nimic. Cateodata, daca stirea e pozitiva, se face neaparat trimitere la „doamna deputat Monica Iacob Ridzi, aleasa noastra în parlament”.
  Pe cat facem pariu ca „cetatenii” astia este o tipa cu fusta foarte scurta platita bine pe la vreo institutie publica vopsita portocaliu?

 • 6 februarie 2012 la 14:47
  Permalink

  Mai „cetatenilor” portocalii, apa in Valea Jiului a fost scumpita cu votul primarilor PDL: Ridzi, Paducel, Ile si Botgros. Sa spuna “doamna deputat Monica Iacob Ridzi, aleasa voastra în parlament” daca barbatu-so, primarul Ridzi, nu a votat pentru scumpirea apei!

 • 16 februarie 2012 la 15:44
  Permalink

  tu te-ai uitat in oglinda avrame ? ..nu s-a spart ? esti penibil , esti incoerent, esti incult nu mai veni cu citate << Dumnezeu a spus…<<, ai acelasi discurs ieftin de ani de zile , tu mai ai curaj sa te uiti in ochii prm-istilor, ti-ai batut joc de toti consilieri cu aroganta ta , cea nascuta din prostie bineinteles

 • 20 aprilie 2012 la 05:00
  Permalink

  Nu ?tiu exact unde ai f?cut fotografia, dar een Valea Jiului nu au fost mine de srpaufa?? probabil e un lac format de o hold? de steril a vre’unei mine din ?stea sunt ce2teva zeci.

 • 20 aprilie 2012 la 21:06
  Permalink

  Replaced 0 occurence(s) in 0 file(s).After I eaelbnd Verbose,It saysC:\>fart verbose c-style c:\1.txt glee aaaFART: verboseFART: c-styleFART: wild_card= c:\1.txt FART: find_string= glee FART: replace_string= aaa FART: actual find_length=4FART: actual replace_length=3FART: processing c:\,1.txtFART: skipping binary file: c:\1.txtReplaced 0 occurence(s) in 0 file(s).Can you tell me a solution for this?URGENT!!! THANKS!!!

Comentariile sunt închise.