Municipiul Lupeni isi va schimba anul acesta fata. Ample proiecte ale administratiei publice locvale, care vor duce la cresterea nivelului de trai a locuitorilor din Lupeni, sunt in derulare sau urmeaza sa demareze in perioada imediat urmatoare. Despre schimbarea la fata a municipiului Lupeni intr-un interviu cu primarul localitatii, Cornel Resmerita.

Reporter: Care este stadiul lucrarilor la principalele proiecte anuntate la Lupeni?

Cornel Resmerita: In urma tuturor demersurilor am reusit sa dam drumul la proiectele privind refacerea drumurilor din municipiul Lupeni si la cel referitor la Palatul Cultural Muncitoresc. Este vorba despre 13 drumuri, plus doua poduri, cel care duce spre mina Lupeni si cel care duce spre Tusu. Se va mai lucra si la centura municipiului Lupeni, iar in momentul terminarii lucrarilor la ea, impactul va fi unul deosebit, deoarece pur si simplu vom scapa drumul principal de nenumarate masini si utilaje grele.

Reporter: Referitor la Palatul Cultural, nu au crescut cheltuielile, avand in vedere timpul care a trecut cu rezolvarea reclamatiilor si organizarea de noi licitatii?

Cornel Resmerita: Acum trebuie sa vedem. In momentul de fata se lucreaza pe tot ce inseamna proiect, se ia de la bun inceput. Dar pentru moment licitatia este tinuta pe suma pe care o avem aprobata pe Ministerul Dezvoltarii sau pe proiectele pe care le avem pe Regiunea 5 Vest si pe proiectele respective trebuie sa mergem mai departe.

Reporter: Care este stadiul lucrarilor in statiunea montana Straja?

Cornel Resmerita: Lucrarile din Straja in momentul de fata sunt oprite, ne referim la cele din varful muntelui. Se incep lucrarile la telegondola, unde deja a inceput sa se demonteze ceea ce aveam noi la statia telescaunului.  Au inceput sa demonteze cladirea din tabla care era facuta acolo, iar in zilele urmatoare va ramane numai telescaunul in functie. In perioada urmatoare se vor aduce  tot ce inseamna stalpi, role si absolut tot ce inseamna materialele pentru constructia telegondolei. Se va incepe cu telegondola, cu cele trei telescaune si trei teleschiuri care vin facute in Straja.  Acum se mai lucreaza la terminarea bazinului de acumulare a apei, tot ce inseamna instalatie electrica noua, tot ce inseamna apa, canal in Straja. Deci pana la urma va fi o statiune moderna, de care bineinteles trebuie sa aiba grija si cei care detin cabane in Straja.

Reporter: Cum trebuie sa aiba grija de Straja cei care au cabane acolo?

Cornel Resmerita: Cei care detin cabane in Straja trebuie sa fructifice eforturile noastre. Ei trebuie sa creeze locuri de munca, iar acestea vor contribui la confortul celor care vor veni in statiunea montana Straja. Eu sper din suflet sa inteleaga faptul ca ceea ce facem in Straja este pentru binele intregii comunitati. Mai mult, cei care au cabane trebuie sa lucreze in conditii cat mai avantajoase, atat pentru ei, cat si pentru stat. Intr-un cuvant, trebuie sa isi plateasca si contributiile la stat.

Reporter: Si cum veti rezolva problema celor care nu au nici acum fose septice amenajate in Straja, nu au nici apa?

Cornel Resmerita: Avem un proiect in care sunt prinse si apa si canalizarea si sper ca anul acesta sa se inceapa lucrarile la el. Cabanele care isi arunca mizeriile in padure, in loc sa aiba fose septice lucreaza neconform cu legea, contra mediului.

Reporter: Totusi, de la momentul realizarii acestor proiecte pana la implementarea lor propriu-zisa a durat foarte mult…

Cornel Resmerita: Sunt demersuri de licitatie foarte greoaie, pe mine ma ingrozesc. Daca aceste lucruri ar putea tinute de minister, ar fi extraordinar. In afara de faptul ca ai foarte multe reclamatii, la sfarsit sunt multe contestatii, care iti prelungesc licitatia. Lucrarile ti se amana de la trei luni, la doi ani si nu ai ce sa le faci. Pe cand ministerul are alte tactici, rezolva mai repede aceste probleme. Cu Palatul Cultural ne chinuim de un an jumatate, ca sunt tot felul de reclamatii, de contestatii si se tot amana.

Reporter: Ati anuntat ca veti candida pentru inca un mandat de primar. De ce vreti sa mai fiti inca o data primar?

Cornel Resmerita: Inainte de toate, pentru proiectele facute, de sapte ani. Fiind de sapte ani si ceva, normal ca iti doresti sa dezvolti localitatea. Lupeniul s-a putut dezvolta cel mai mult in al doilea mandat.

In primul mandat s-a lucrat la proiecte, in al doilea s-au facut lucruri importante, iar in al treilea mandat noi am fost stopati pe nedrept, fiind guvernul care a fost. Sumele care trebuie sa vina de la societatile mari din impozite au trecut prin ANAF, iar Blejnar le-a oprit pe toate, nu a trimis la Lupeni nimic, dar la localitatile cu primari PDL a dat 178 milioame de euro pentru alegeri, lucru care nu este corect. Tara asta este impartita in PDL si restul?

Reporter: Oferte din partea altor partide ati avut?

Cornel Resmerita: Au fost oferte din partea tuturor partidelor. Eu sunt un om de stanga si consider ca toata Valea Jiului ar trebui sa fie de stanga, am zeci de argumente ca sa sutin asta. Indiferent de domeniul in care lucram, toti ne tragem din muncitori, unii nu au dus-o mai bine si altii mai rau. Si ca tara suntem de stanga. Ca unii au devenit peste noapte foarte bogati, e altceva. Cu Guvernul actual, a disparut clasa de mijloc de tot. Cresc preturile, dar

salariile noastre le-au taiat, sistemul privat nu mai merge, a fost cea mai mare resursa a statului, s-au desfiintat locuri de munca. De exemplu, mina Lupeni, fara 100 de oameni in plus fata de ce au acum, nu poate da randament sub nicio forma. Nu mai are cu cine lucra, nu mai sunt oameni. Fara sa ai oameni pe transportoare, pe flux, nu ai ce sa faci.

A consemnat Anamaria NEDELCOFF