Într-o clădire veche dar extrem de cochetă și pusă la punct de niște mânuțe iscusite de copii, trăiesc ca acasă, mai multe familii. Nu sunt toți frați, sau rude, dar pentru ei, acest centru este mai mereu acasă.
Fosta clădire a Școlii nr 4 din Petroșani este acum casa unor copii a căror părinți nu își permit să îi acasă. Aici i-am găsit lucrând manufacturi de Crăciun, în locul în care îl așteaptă pe Moș Crăciun.
Sunt copii ai căror părinți nu îi iau acasă, dar care au o a doua familie în casa Cor Iesu, locul din mijlocul Petroșaniului, care pentru ei este acasă. Aici găsesc alinarea dorului de familiile care nu îi pot întreține, iar în aceste zile i-am găsit lucrând diverse decorațiuni de Crăciun, pe care le puteți cumpăra oricând de la ei, ca să le faceți Crăciunul adevărat.
„Eu cred în Moș Crăciun și sigur vine, chiar dacă unii zic că acum, cu pandemia, va fi mai greu”, mi-a spus unul dintre băieții ce mi-a fost ghid prin clădirea casei lor de familie.
Au urcat cu toții pe munte, la Brădet, de unde au venit cu ghindă, conuri de brad, nuci și crenguțe din brad, din care acum crează decorațiuni de Crăciun. Au mai adăugat felii de citrice, mici fundițe, globuri și sunt gata să pună lumânările. Sunt copii din mai toate orașele Văii Jiului, care nu pot merge acasă și își petrec aici cea mai parte parte a copilăriei lor. Dar sunt ordonați, mi-au arătat cum pregătesc ei Nașterea Domnului. „Acum vom pregăti niște coronițe pentru Advent, pe care le vom vinde oamenilor, pentru a le aduce spiritul sărbătorilor. Nu este complicat, deoarece în  fiecare an noi ne pregătim cu asemenea coronițe Este minunat, că noi suntem uniți ca o familie și facem împreună multe lucruri”, a spus unul dintre copii.
„ Ne-am gândit să facem coronițele de Advent, în care punem 4 lumânări și în fiecare duminică aprindem câte o lumânare, pentru Crăciun, până vine. Punem noi niște decorațiuni și, dacă știm să le facem, nu este greu”, a spus un alt copil.
„Vreau să lipsesc o fundiță pe coroană. Crăciunul este atunci când îl sărbătorim pe Dumnezeu”, a spus un altul.
„Sperăm să vină Moș Crăciun. Eu cred în Moș Crăciun și va veni ca în fiecare an. Facem și o scenetă de Crăciun și eu sunt naratorul”, spunea un altul, care mi l-a prezentat și pe fratele lui geamăn, mult mai tăcut.
„Prima dată repetăm tot, învățăm ce trebuie și apoi mergem la Biserică. Ne vom duce să vindem  coronițele și la Petrila și la Vulcan”, a spus și o fetiță.
Căminul și centrul de zi Cor Iesu aparține de Fundația Sfântul Francisc Deva, iar acum, cu pandemia, copiii  din cămin stau mai mult aici. Sunt îngrijiți și învățați să fie oameni buni. „Avem copii cu vârste între 7 și 18 ani sau poate chiar mai mari, că unii sunt chiar la liceu. Sunt copii din familii nevoiașe, cu unul, sau ambii părinți șomeri și aici noi le suntem familia lor. Pregătesc mici daruri, felicitări de Crăciun li fac și o mini-scenetă. Facem coronițele de Advent. Încercăm să le oferim tot ce putem, ca ei să se simtă cât mai bine de Crăciun”, a spus Mihăilă Balazs Magdolna, asistent social al căminului Cor Iesu. „În căminul nostru avem 25 de copii și adolescenți. Beneficiarii  sunt organizați în 6 familii sociale și, într-o astfel de familie trăiesc câte 8 sau 10 copii, împreună cu pedagodul lor, ca o familie. Alaltăieri am început să facem coronițele, pentru că este o tradiție a noastră și vrem să le vindem la biserică”, a adăugat și Andrea Lonhard, coordonator al Căîminului Cor Iesu.
Sunt cadouri ieșite din mânuțele unor copii care le fac cu drag. Știu că vine Crăciunul, că în fiecare duminică mai aprrind o lumînare și că, în seara mult așteptată, vine Moș Crăciun.
Îi putem ajuta, cumpărându-le creațiile absolut minunate, pentru că îi vom întâlni în preajma bisericilor catolice, duminica. Eu i-am lăsat în sala în care au o capelă, murmurând Tatăl Nostru, într-o atmosferă magică, în locul în care ai senzația că Dumnezeu există ca să Îi sprijine pe acești copii minunați.
Diana Mitrache