coplata-1344010155Nu au nimic de obiectat. Dacã e lege atunci sã fie aplicatã. Mai ales cã nu e vorba decât de o sumã pe care oricine si-o poate permite. Asta spun pacientii, dar si medicii despre noua gãselnitã legatã de coplata internãrii, chiar dacã multi vocifereazã cã au plãtit zeci de ani asigurãri de sãnãtate si acum sunt nevoiti sã mai dea o taxã.

 Pacientii Spitalului de Urgentã din Petrosani sustin cã nu e atât de grav cã vor fi nevoiti sã achitte 10 lei la externare, dacã sunt obligati. „Dacã va trebui, vom plãti, numai sã fim bine tratati”, spune un pacient la Spitalului de Urgentã din Petrosani. „Nu e normal, cã am contribuit 40 de ani la asigurãrile sociale, dar 10 lei, dacã rãmâne suma ce va trebui sã o achit, atunci nu va fi o problemã”, spune un alt pacient. „Nu am fost internat si când am fost am avut parte de tratament bun. Dacã va trebui, voi plãti, cã nu am altã solutie”, a mai spus un bãrbat. „Sunt internat si nu am ce sã reprosaz nimãnui. Nu am cumpãrat medicamente si nici altele, dar dacã va trebui sã achit o taxã, nu am încotro. Asta o sã fac la externare”, spune un pacient internat.

Nici medicii de familie nu cred cã va fi foarte grav cã pacientii vor fi nevoiti sã plãteascã, dacãî vor fi spitalizati. „Coplata ne-a fost impusã de cãtre cei de la FMI si banca Mondialã dar, pânã la urmã, s-a ajuns la o solutie destul de rezonabilã. eu zic cã suma de 10 lei pe care o achitã pacientii ce ies din spital nu este una deosebit de mare”, a adãugat si dr. Constantin Gheorghiu, vicepresenitele Asociatiei medicilor de familie din Valea Jiului. Conform scrisorii de intentie convenitã de Guvernul României cu FMI, din luna martie, va intra în vigoare coplata în spitale. Totul, în vederea rezolvãrii dezechilibrelor financiare din sectorul de sãnãtate. Practic, din martie 2013, va începe introducerea coplãtii, reprezentând o sumã fixã modestã în functie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgentã.

În plus, responsabilii din sãnãtate vor continua sã revizuiascã lista medicamentelor compensate si vor introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii. Cuantumul modic al coplatei în sãnãtate ar putea însuma 10 lei pe zi. Asta au precizat marti, dupã amiazã, expertii FMI

Diana Mitrache