Copilul care s-a drogat la școală a revenit să dea simularea la teste. Ce măsuri ia școala?

T rei copii au fost duși cu salvarea de la Școala Gimnazială nr 7 din Petroșani, după ce s-au drogat. Au fost confirmați pozitivi de medici, la o substanță interzisă, așa că școala a demarat acum mai multe proceduri. Între timp, elevul căruia i-a fost rău a venit să susțină simularea la testele naționale, fiind clasa a VIII-a.

Profesorii de la școală spun că sunt uluiți de cele întâmplate, mai ales că, în curtea școlii, sau pe coridoare, elevii sunt mereu supravegheați. Se pare că elevii ar fi fumat în afara perimetrului școlii, iar în incită unuia i s-a făcut rău. Atunci a fost chemată salvarea și poliția.
„Nu știm unde s-a întâmplat lucrul acesta. Am găsit un elev care nu era într-o stare foarte bună, în spatele școlii și, având în vedere că el umbla cu încă doi camarazi, i-am adus și pe ceilalți în momentul în care a venit salvarea, mai ales că profesoara de biologie, care se ocupă de primul ajutor în școală a recunoscut simptomele persoanelor care consumă substanțe. Aveau pupilele dilatate și atunci i-am rugat să îi testeze pe toți”, a spus Monteola Gherlan, director Școala Gimnazială nr 7 Petroșani.
Testele copiilor au ieșit pozitive la o substanță interzisă și acum școala a impus măsuri și directoarea a propus discuții cu părinții acestor copii. Asta, în condițiile în care în luna noiembrie, au avut o ultimă întâlnire cu cei de la antidrog.
„Unul dintre elevi este în școală, a venit al simulare. Ceilalți doi sunt acasă, părinții considerând că trebuie să țină acasă. În noiembrie am avut o activitate pe care a desfășurat-o consilierul nostru, chiar cu elevii din aceste două clase. Iar următoarele măsuri pe care le-am discutat deja cu Inspectoratul Școlar și cu Centrul Antidrog de la Deva vor fi: în data de 25 ianuarie, la ora 10,00, vom avea două activități pentru elevii claselor din care sunt acești elevi. La acestea vor participa și cei de la CJRAE (n.r. Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională ), iar miercuri vom stabili, cu cei de la Antidrog, când vom organiza ședința cu părinții elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a, dar și din clasele mai mici”, a mai spus Monteola Gherlan, director Școala Gimnazială nr 7 Petroșani.
Cei de la școală spun că acești copii aveau absențe, au mai creat probleme legate de absenteism, sunt și repetenți unii dintre ei, dar nimeni nu se aștepta la așa ceva.
„Am luat legătura cu familiile copiilor, diriginții comunică cu ei. Unii dintre ei sunt plecați în străinătate. Au revenit. Este un cumul de factori care au condus la acest lucru”, afirmă directoarea, în timp ce inspectorii școlari susțin că au demarat o anchetă la această școală. „Elevii, în acest moment, sunt externați, se simt bine, nu sunt în pericol. La nivelul Inspectoratului Școlar a fost formată o comisie, din care fac parte inspectori școlari și psihologi din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, care vor
monitoriza situația la fața locului, iar psihologii vor vorbi cu elevii în cauză și cu colegii lor, cu părinții și tutorii
acestora”, a precizat Sofia Sas, inspector
general adjunct IȘJ Hunedoara.
Este o situație fără precedent la Școala Gimnazială nr 7 din Petroșani, iar vestea că ar fi fost găsiți copii drogați la școală strârnit vii reacții și în mediul on-line. Foarte mulți oameni au cerut implicarea tuturor celor care știu sau văd astfel de situații, lucru la care ne îndeamnă și cei de la școală.
„Ar trebui ca toată lumea, în momentul în care vede tineri, copii, sau alte copii să se sesizeze. E tragic să vezi un copil într-o astfel de situație și să nu anunți pe nimeni. Să îi vezi cu un astfel de comportament, cred că nu ne face cinste, mai ales că am vrea să schimbăm ceva”, a conchis directorul școlii.
Diana Mitrache