Copiii din Vulcan, învãtati sã colecteze selectiv

Copiii de la Scoala Gimnazialã nr 4 din Vulcan au demarat cea de a VII- a editie a programului de colectare selectivã „Ne învatã scoala sã colectãm selectiv”. Actiunea a strâns copiii din clasele mici, tocmai pentru cã organizatorii evenimentului, cei care gestioneazã la Vulcan sistemul de colectare al gunoiului, din conducerea Pregoterm, sunt de pãrere cã educatia timpurie este esentialã pentru constientizarea problemei deseurilor.

„Trebuie sã gestionãm cât mai bine deseurile. Stim cã avem o problemã în gestionarea acestora, atât la nivel judetean, cât si national. Începând cu ziua de azi si pânã în 31 mai, veti avea ocazia sã vedeti si în statia de sortare, cum se desfãsoarã efectiv aceastã selectie a deseurilor menajere, care provin din gospodãriile tuturor. Pe parcursul acestui program, doamnele învãtãtoare vã vor prezenta modul în care trebuie sã realizãm colectarea selectivã a ambalajelor. Vom selecta cele mai bune lucrãri ale voastre, din materiale reciclabile, pe care le faceti la scoalã si le vom premia”, a  spus Marius Danci, directorul Pregoterm, care a lansat astfel un concurs pe tema reciclãrii materialelor folosite, între elevii acestei scoli partenere.

2-1

Copiii vor avea o mare misiune, prima din viata lor, dar pe care o vor lua ca pe o lectie pentru tot restul vietii. Colectarea selectivã va trebui sã devinã un mod de viatã, iar asta se învatã din scoalã.  „Suntem la cea de a VII-a editie. Este o initiativã foarte bunã, care a ajuns la copiii din Vulcan si din Aninoasa, care sunt în clasele a III-a. Primii care au participat la acest eveniment sunt deja în clasa a IX-a, adolescenti si trebuie cu totii sã învãtati ce este bine si ce e rãu. Veti învãta la scoalã cum trebuie selectate si de ce trebuie sã avem astfel grijã de mediul înconjurãtor în care trãim cu totii. As vrea sã o considerati primul vostru mare proiect pe care îl faceti la scoalã, un proiect în care sã învãtati lucruri noi si utile. Multi poate duceti gunoiul la container si e important sã  stiti exact unde se pun PET-urile sau cartonul, ori hârtia”, a spus Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan, la întâlnirea cu cei mici. La eveniment au participat si cei de la Gardã Nationalã de Mediu, care le-au cerut copiilor sprijinul pentru a colecta selectiv deseurile. Mai mult, copiii au fost încurajati sã ia atitudine, atunci când observã oameni care aruncã gunoiul pe unde apucã.

Diana Mitrache