Copacul lui Jules Verne a înflorit

Pomul cu lalele din Aninoasa a înflorit. Zeci de flori împodobesc coroana copacului,  denumit si arborele lui Jules Verne.  Pomul cu lalele a fost inclus si în patrimoniul turistic, iar rãdãcinile acestuia se afundã în istorie.  Declarat monument al naturii, tulipanul din Aninoasa se aflã  la marginea Drumului National 66A.
Originar din America, „Tulipanul” este adus în 1880 din Austria, adaptându-se foarte bine în aceste locuri. Copacul cu lalele nord-americane are frunzele în formã de lirãa iar florile în formã de lalea. Tulipanul este un arbore rar, în tara noastrã existând doar câteva exemplare. Se stie cã acesti arbori nu înfloresc în primii ani de  culturã si cã pot trece pânã la 15 ani înainte ca primele flori sã aparã pe ramuri, dar dupã aceea va continua sã înfloreascã în mod constant circa 200 de ani. Tulipanul îsi are originea în zonele împãdurite din Estul Americii de Nord. Este poate unul dintre cei mai deosebiti arbori în ceea ce priveste dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul si culoarea frunzelor si a florilor. Povestea tulipanului din Aninoasa, judetul Hunedoara, începe în anul 1880, când baronul Victor Maderspach, mostenitor al unor vaste domenii în Vale, îsi stabileste resedinta în Iscroni  construindu-si aici  un gater pentru tãiat lemn, un iaz si un castel înconjurat de o grãdinã deosebitã, cu specii variate de plante. Azi, din domeniul castelului, se mai pãstreazã actuala clãdire a Centrului Cultural Iscroni. Castelul se numea “Casa cu turnuri”, fiind multã vreme cea mai falnicã clãdire din zonã.
Monika BACIU

Un comentariu la „Copacul lui Jules Verne a înflorit

  • 6 iunie 2018 la 16:45
    Permalink

    Pe cand si un articol despre cei doi tulipani din Campusul Universitatii din Petrosani? Si ei au inflorit fiind o reala incantare pentru cei care stiu de existenta lor. Eu as spune ca ar fi bine daca v-ati convinge. Arborii sunt amplasati in apropiere de cele doua extremitati ale corpului de invatamant vechi,ascunsi privirilor celor neavizati de salcami, tuia si alti pomisori ornamentali. Petrosenenii merita sa stie despre ei.

Comentariile sunt închise.