Controale pentru depistarea alimentelor cu E.coli

Judetul Hunedoara a fost si el pe lista de verificãri a inspectorilor sanitar-veterinari, iar rezultatele analizelor nu au arãtat prezenta Escherichia Coli verotoxigenã la unitãtile de alimentatie publicã de pe raza judetului nostru.

Sunt însã judete învecinate au descoperit cã probele prelevate aratã prezenta bacteriei. Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, desemnate si instruite pentru a desfãsura actiunile din cadrul Planului National de Control, demarat în 16 mai 2016, au prelevat probe, în perioada 8 august – 2 septembrie, din judetele Arges, Alba, Bacãu, Botosani, Bistrita Nãsãud, Bihor, Buzãu, Bucuresti, Covasna, Constanta, Cluj, Caras-Severin, Cãlãrasi, Dâmbovita, Ilfov, Iasi, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mures, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timis, Satu Mare, Sãlaj, Suceava, Vâlcea si Vaslui.

„Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, au efectuat controale oficiale la unitãtile în care s-au depistat si comercializat produsele incriminate si au dispus mãsurile prevãzute în Planul National de Control. Din informatiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienã si Sãnãtate Publicã Veterinarã, distributia probelor analizate pânã la aceastã datã, pe categorii de produse si rezultate obtinute pentru detectia E.coli verotoxigenã (VTEC) a fost urmãtoarea: 58 probe carne (pulpã vitã, carne transatã vitã, pulpã mânzat, gulas vitã etc.) din care 57 probe cu rezultat negativ (98%) si 1 probã cu rezultat pozitiv (2%); 100 probe carne preparatã (mici, cârnati, hamburger, frigãrui, pastramã etc.) din care 93 probe cu rezultat negativ (93%) si 7 probe cu rezultat pozitiv (7%); 88 probe carne tocatã (carne tocatã porc, carne tocatã vitã, carne tocatã amestec) din care: 87 probe cu rezultat negativ (99%) si 1 probã cu rezultat pozitiv (1%); 80 probe lapte crud de vacã din care 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) si 1 probã cu rezultat pozitiv (1,25%); 146 probe produse lactate (telemea, brânzã maturatã, cas, cascaval, iaurt, smântânã) din care 145 probe cu rezultat negativ (99,3%) si 1 probã cu rezultat pozitiv (0,7%); 160 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care 157 probe cu rezultat negativ (98%) si 3 probe cu rezultat pozitiv (2%); 86 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care 69 probe cu rezultat negativ (80%) si 17 probe cu rezultat pozitiv (20%)”, se precizeazã într-un comunicat al ANSVSA.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigenã, care a fost demarat în data de 16 mai si se va desfãsura pânã pe data de 31 decembrie 2016.

Maximilian Gânju