Reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã Deseuri, ai Consiliului Judetean Hunedoara si primarii din Lupeni si Uricani au discutat, la rândul lor, despre facturile refuzate la gunoi.
S-au pus în balantã toate aspectele contractului deja semnat, s-a vorbit despre promptitudinea cu care se face curãtenia în orase, dar s-au si purtat discutii în contradictoriu. „Gunoiul s-a ridicat periodic si, din punctul acesta de vedere, nu avem discutii. Am spus cã se mai regleazã în timp, dar reglat de pret, noi am spus-o foarte clar, toti primarii din Hunedoara, cã Valea Jiului, dorim ca totul sã  rezume la tonele ce sunt strânse. Asta nu întâmplãtor, pentru cã noi stiam cã urmeazã o perioadã de închidere a minelor, nu puteam controla cât va dura si stim cã vom întâmpina un val nou de plecãri a populatiei. Cantitãtile de gunoi nu vor mai corespunde, pentru cã, odatã închise minele, scade numãrul cetãtenilor si a agentilor economici care fac gunoi si exact asta se întâmplã”, a spus Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani, oras în care statisticile aratã cã populatia scade  periodic cu numãrul celor ce pãrãsesc blocurile, în ritmul în care acolo este închisã si ultima minã, mina Uricani.
Cei de la firma Supercom spun cã socoteala din strategia cu care au câstigat licitatia nu mai bate cu cantitatea de deseuri actualã, aceasta fiind mai micã si, ca atare, nu îsi încaseazã sumele preconizate. La întâlnire au ajuns si cei de la ADI Deseuri. „Caietul de sarcini a fost fãcut de consultantã. El a fost luat în baza programului pentru accesarea fondurilor. A luat niste date livrate la vremea aceea si acum estimãrile, din pãcate, nu bat cu realitatea. Aici suntem, la faza la care caietul nu a fost modificat”, a spus Nicolae Panta, presedintele ADI Deseuri, în timp ce primarul Lucian Resmeritã, din Lupeni l-a apostrofat sã nu dea vina pe ce a preluat, odatã ce contractul s-a semnat: „Sã nu vorbim de vechile mosteniri! Toti veniti cu ce am preluat!”, a ripostat Lucian Resmeritã.
Problema gestionãrii deseurilor încã nu a fost rezolvatã. Primarii din Valea Jiului au rezervat douã zile de discutii cu reprezentantii societãtii Supercom si cu membrii ADI Deseuri. Urmeazã sã se stabileascã exact cum vor proceda, pentru ca firma sã înceapã efectiv colectarea selectivã.
În plus, primarii din toatã Valea Jiului au fost de acord cã nu vor plãti taxe în functie de numãrul oamenilor din statisticile vechi, ci cer sã se factureze cantitatea de deseuri ce pleacã la deponeul ecologic de la Bârcea.
Diana Mitrache