Toate constructiile din statiunea montanã Straja care nu sunt legale vor fi puse la pãmânt. Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, dã o loviturã de gratie celor care nu au respectat legea în momentul în care au construit în statiunea montanã.

Primarul Cristian Resmeritã si-a îndreptat atentia spre Statiunea Straja. Rezultatele investitiilor derulate pânã acum  în statiune dar si cele ce urmeazã a fi fãcute care au ca scop aducerea statiunii la standarde europene, pentru atragerea unui numãr cât mai mare de turisti pot fi afectate de constructiile fãcute fãrã respectarea legilor.Primarul Cristian Resmeritã a început identificarea constructiilor ilegale si a demarat procedurile de stopare  a lucrãrilor aflate în curs de executie dar si demolarea constructiilor realizate fãrã autorizatie de construire si aducerea terenului la starea initialã.

“Turismul reprezintã singura alternativã viabilã la activitatea de minerit aflatã în regres, singura posibilitate de atragerea resurselor financiare si relansarea economicã a zonei, dar pentru aceasta este nevoie sã dezvoltãm un turism la standarde europene si pentru aceasta avem nevoie de ordine în Statiunea Straja, astfel cã tot ceea ce va fi construit ilegal, fãrã autorizatii de construire si respectarea legislatiei în vigoare va fi demolat”,  a declarat Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

4-1

Sute de constructii ilegale

Sute de constructii în statiunea montanã Straja. Reprezentantii administratiei locale de la Lupeni au prezentat anul trecut statistica concesiunilor din statiunea montanã Straja. În statiunea montanã Straja sunt peste 200 de constructii. Conform raportului administratiei locale de la Lupeni, în munte sunt nu mai putin de 218 concesiuni. Din numãrul total al concesiunilor aproape jumãtate nu se încadreazã în normele legale.

Din cele 218 concesiuni, 102 nu corespund cu documentele. Cei 108 proprietari de cabane din statiune au depãsit cu putin sau cu foarte mult suprafata totalã de teren care le-a fost concesionatã. Pe alocuri sunt depãsiri de ordinul sutelor de metri pãtrati, iar nimeni nu a luat nicio mãsurã.

“Având în vedere hotãrârea Consiliului Local al municipiului Lupeni nr. 100/2013 prin care s-a constituit o comisie de analizã a contractelor de concesiune din statiunea turisticã Straja Lupeni, prin prezentul raport vã informãm cã aceastã comisie s-a deplasat în teren si a mãsurat toate constructiile cu o ruleta neetalonatã de 50 mp, în urma cãruia au fost calculate suprafetele de teren ocupate de constructii. Din analiza contractelor de concesiune a reiesit suprafata de teren concesionatã de fiecare persoanã în parte. Prin compararea suprafetelor de teren ocupate de constructii si din cele de concesiune reiese faptul cã unele suprafete de teren ocupate de constructii, sunt mai mici decât cele din contractul de concesiune, iar altele depãsesc suprafata din contractul de concesiune”, se aratã în raportul comisiei de analizã a concesiunilor din Straja.

Reprezentantii comisiei au trasat mãsurile care se impun în conditiile în care constructiile depãsesc suprafata de teren concesionatã. Proprietarii cabanelor trebuie sã realizeze noi documentatii topografice.

“Referitor la aceastã situatie considerãm cã ar trebui ca toate persoanele care au construit pe o suprfatã de teren mai mare decât cea prevãzutã în contractul de concesiune sã depunã o documentatie topograficã, întocmitã de un topograf autorizat pentru întreaga suprafatã de teren ocupatã de constructie, pentru a se încasa bani la bugetul local, pentru diferenta de teren ocupatã de constructii”, se mai aratã în raportul comisiei, întocmit anul trecut. Faptul cã în Straja s-a construit haotic stie toatã lumea si se vede cu ochiul liber, iar documentele confirmã acest lucru.

Monika BACIU