Mina Petrila va fi cumpãratã de Consiliul Judetean Hunedoara. Este vorba despre clãdirile care nu au fost demolate si care ar urma sã creeze un  adevãrat potential pentru oras.  Sunt si bani alocati deja si în aceastã sãptãmânã a aflat si  ministrul energiei Anton Anton de intentia clarã a celor de la Consiliul Judetean Hunedoara
„Marti, am semnat, eu si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, adresa cãtre Ministerul Energiei, cãtre ministrul Anton Anton, prin care ne arãtãm intentia de a cumpãra clãdirile fostei exploatãri din Petrila. Costã 2,1 milioane de lei si am prins banii acestia în buget, la rectificare”, spune Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Este un proiect unic în Valea Jiului, dupã ce comunitatea din Petrila si-a dat mâna si nu a acceptat ideea cã mina trebuie demolatã efectiv si rasã de pe suprafata pãmântului. O parte dintre clãdiri, sunt însã, de patrimoniu, iar ele vor fi preluate de Muzeul Civilizatiei Dacice si incluse într-un proiect cu finantare europeanã viitor, ce va reconfigura total zona. „Obiectivele acestea vor fi preluate de cãtre Muzeul Civilizatiei Dacice. Ei vor scrie proiecte, sunt bani europeni, iar pentru restul putem face o asociere cu Planeta Petrila si,  împreunã, asa cum s-a discutat si la Bruxelles, avem bani europeni la dispozitie”, a mai precizat Costel Avram.
Sunt si arhitectii de la Planeta Petrila, care au planuri acolo si care, acum cã au aflat cã aceste clãdiri vor fi cumpãrate, spun cã este cel mai important moment pentru a crea un plan cu bãtaie lungã. „Acest prim pas deschide acum usa ca sã putem realiza pasii urmãtori. Asta înseamnã un  master-plan urbanistic, care sã specifice exact ce si unde se face acolo la minã, protejând zona  centralã, cea muzeisticã, lãsând o zonã pentru partea de tehnologie si, noi suntem acolo cu echipele de roboticã. iar partea dinspre Petrosani sã devinã zonã industrialã, iar Cartierul Bosnea va fi astfel regenerat, el fiind un cartier cu probleme foarte mari”, afirmã  profesorul universitar Mihai Danciu, arhitect, fondator al Planetei Petrila.
Mai mult, sunt si bani care asteaptã clarificarea situatiei clãdirilor si despre aceste fonduri vorbesc arhitectii ce au gândit zona ca pe un proiect de reconversie socialã. „Sunt fonduri norvegiene pânã în luna octombrie si, dacã ne miscãm foarte repede le putem accesa. Sunt fonduri pe actiuni urbane inovatoare, un proiect direct la de la Bruxelles, pânã la finele anului acesta, sau, în anii urmãtori, în cadrul acelui ITI (n.r. Investitie Teritorialã Integratã), si cãtre care încercã sã tragem cât mai multi ochi, asupra acestui potential asupra infrastructurii ”, mai afirmã Mihai Danciu.  Mina Petrila Mina Petrila a scos ultimul vagonet de cãrbune la 30 octombrie 2015, Amplasamentul nu va mai servi niciodatã ca exploatare de huilã, iar edilii sperã sã redreseze zona, prin evenimente culturale.
Diana Mitrache