Conducerea Consiliului Judeețan Hunedoara și-a arătat disponibilitatea de a găzdui refugiați din Ucraina. Cu războiul la graniță și cu oameni care nu mai știu unde să mai plece din calea bombardamentelor, forul județean de la Hunedoara are de gând să elibereze și să doteze spații în care să poată fi cazați oamenii ce fug din calea războiului.

„”Am fost la București, la Guvern, și am discutat la Ministerul de Externe, cu toți factorii care se implică și vă spun că ne pregătim ca să putem să acordăm asistență medicală, socială, celor care sunt loviți acum. Ni s-a spus, și am acceptat ca, la solicitarea celor de la centru, să ne implicăm. În situația în care nu se descurcă acolo, în județele limitrofe de la graniță, să poată apela și la alte județe. Județul Hunedoara este de acord și consider că trebuie să le acordăm un astfel de sprijin celor din Ucraina. Celor care ne solicită și vor să să stea la noi, ori ajutor medical, îi asigur că îl vor primi””, a spus Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara Iar sociologii ne spun că mai mare este panica, dar nu nejustificată, deoarece la granița României este război.
Așa că, deși e firesc să ne întrebăm mereu ce vom păți și cum ne va afecta, lucrurile încă nu au degenerat așa încât să ne temem pentru viețile noastre.
„Din fericire pentru noi, pentru Valea Jiului, pentru județul Hunedoara și chiar pentru România, în acest moment, nu se pune problema unei astfel de stări de panică. Sigur, pot exista știri, multe fabricate, că rușii sunt experți în propagarea de știri false, iar panica, starea de teamă i-ar ajuta foarte mult”, a spus prof. univ dr Valentin Fulger, sociolog.
Și, ca să își întărească spusele, sociologul Valentin Fulger a făcut o paralelă cu Revoluția noastră din decembrie 1989.
„Generația noastră este una care a bifat inclusiv Revoluția din 1989 și vă readuc aminte atunci ce știri circulau. Că era otrăvită apa, că sunt 60.000 de morți. Nu a fost nici apa otrăvită, nici 60.000 de morți, dar au existat aceste știri care au panicat populația. De aceea nu cred că este cazul să insistăm pe aceste elemente, care doar induc panica. Nu ne face bine, nici ca persoane, nici comunității, nici națiuni”, a mai spus profesorul Valentin Fulger.
În Ucraina, la granița României, se desfășoară un război, pe care specialiștii îl numesc primitiv, iar îngrijorarea este justificată, atâta timp cât privim evenimentele la nivel european. Însă, în acest moment, noi suntem afectați doar din punct de vedere economic, însă, și aici, România produce peste 80% din necesarul de gaz, așa că dacă vă întrebați cât suntem de afectați, trebuie să știți că știrile alarmante sunt cele care ne fac mai mult rău, decât războiul propriu-zis.
Diana Mitrache