Consiliul Județean finanțează, la Petroșani, un centru Respiro, pentru bătrânii bolnavi

Un centru cu 4 locuri destinat bătrânilor cu probleme de sănătate și diverse grade de handicap, va fi deschis la Petroșani. DGASPC a câștigat unul dintre proiectele finanțate la nivel național și Consiliul Județean Hunedoara a alocat banii așa că, în următoarele luni va fi funcțional.

Totul, pentru ca bătrânii să aibă un centru în care să fie îngrijiți în perioadele în care aparținătorii au nevoie de o pauză.
Valoarea totală a proiectului este de 125.856,21 lei, iar perioada de implementare este de 8 luni. Centrul Respiro este, așa cum îi spune și numele, o respirație în plus pentru aparținătorii unor bătrâni neinstituționalizați și aflați într-o stare de sănătate precară. Este cea mai bună soluție, atunci când asistenul personal, ori membrii familiei au nevoie de o pauză. Nu este deloc ușor să îngrijești bătrânii aflați în astfel de situații, mulți dintre ei țintuiți la pat și acest centru tocmai asta urmărește să facă.
Proiectul, spun cei de la DGASPC Hunedoara, vizează dezvoltarea sistemului de servicii sociale în județul Hunedoara prin crearea unui serviciu specializat cu o capacitate de 4 locuri în municipiul Petroșani, care va răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilități, care pentru o perioadă limitată nu pot fi îngrijite în propria familie.
Centrul Respiro este un serviciu de tip rezidențial care oferă servicii de îngrijire și asistență 24 de ore din 24, continuu sau fracționat, pe durată determinată și în anumite situații. Beneficiarii centrului vor fi persoane cu dizabilități, care dețin certificat de încadrare în grad de handicap valabil, cu domiciliul în județul Hunedoara, aflate în îngrijirea asistentului personal, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau a altor membri ai familiei, care sunt în imposibilitate temporară de asigurare a îngrijirii lor.
Prin intermediul proiectului, spațiul pus la dispoziție de către D.G.A.S.P.C. Hunedoara va fi reabilitat și dotat corespunzător, creându-se un mediu cât mai aproape de cel familial, conform standardelor minime de calitate. Până la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului, centrul va fi funcțional. În cadrul centrului, persoanele adulte cu dizabilități vor beneficia de găzduire, îngrijire personală, hrană, îngrijire medicală primară, activităţi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică.
Diana Mitrache