“Haideti sã le mai dãm o sansã, sã comunicãm în asa fel încât sã nu aibã ce ne reprosa, sã înteleagã cã noi chiar putem ajuta si fiecare în parte, disparat, am demonstrat asta. Dacã ne unim, lucrãm serios, putem dezvolta, ridica zona” – Daniel Benea, SC ELECTRO PROMEX INVEST Petrosani.
“Vrem doar colaborare… În alte tãri, mediul de afaceri este solicitat în dezvoltarea zonelor unde functioneazã si se vede. Am putea, împreunã cu administratia, sã devenim un motor în aceastã directie de dezvoltare a Petrosaniului” – Adrian Rus, SC PROFIL ELECTRO Petrosani.

Pe modelul tãrilor dezvoltate, la Petrosani fiinteazã de un an Consiliul Consultativ Economic al municipiului Petrosani – CCEP, care este o structurã participativã, de volutariat a mediului de afaceri privat, academic, stiintific, case de avocaturã, al unor organizatii nonguvernamentale specializate pe diverse segmente. Este o structurã care se autofinanteazã si are ca scop furnizarea de solutii, idei si proiecte pentru dezvoltarea municipiului Petrosani, drept pentru care din respectiva structurã face parte un reprezentant al primarului si trei consilieri. Initiativa înfiintãrii Consiliului Consultativ a fost a mult persiflatului fost consilier local Viorel Pascu, care chiar crede cã în plan local se pot face multe lucruri bune, inclusiv dezvoltare, iar în numele acestui crez munceste din greu si tenacitatea sa pare pe zi ce trece mai accentuatã, lucru care produce iritare printre “impotenti”. CCEP are 44 de membri fondatori, plus alti 32 membri, iar mapele sedintelor, pregãtite de secretarul Consiliului, Viorel Pascu, ar putea fi un exemplu si pentru functionarii publici…

La sedinta Consiliului Consultativ de la sfârsitul sãptãmânii trecute, condusã de vicepresedintele Adrian Rus, dezbaterile au fost de calitate, fiecare idee-subiect-solutie lansatã în discutie a fost sustinutã sau combãtutã prin prezentãri de alternative, cu arugumente tehnice, logice, cu viziune, dar de bun simt tinându-se seama de potentialul zonei, de bugetul local. S-a marsat pe calitate si, asa, ca între colegi de CCE, s-a subliniat de câteva ori, ca acolo unde un investitor local nu are posibilitatea, sau se blocheazã în a face o lucrare, un serviciu sau altul serios si de înaltã calitate, sã se cearã sprijinul celorlalti.

“Dorim colaborare cu administratia localã, nu rãzboi!”

Pe infrastructura Petrosaniului s-au prezentat variante, clar, concis, cu ce, cu cât si care ar rezolva probleme care sunt bifate ca rezolvate, dar nu sunt eficiente. Doar cã din partea Primãriei si a Consiliului Local nu a participat nimeni, desi fac parte din CCE. La începuturile activitãtii acestei structuri consultative, Primãria si Consiliul Local au dat atentie acestui CCE, s-au prezentat chiar date necesare din administratia localã, în luna ianuarie 2016, pentru a avea o bazã de date în vederea emiterii de solutii si propuneri, dar n-a durat mult, doar “trei zile ca orice minune”, cum s-ar spune. Este adevãrat cã a existat si o perioadã de “asezare”, de principiu de lucru, în care s-a repetat obsesiv: Fãrã interese personale, fãrã politicã!  Se pare cã nu existã sedintã a CCE, în care sã nu se reaminteascã de presedintele de sedintã acest lucru. Ceea ce se mai repetã la fel de obsesiv este: dorim colaborare cu administratia localã, nu rãzboi!

“Nemultumiri au fost, s-au acumulat în timp, dar s-au manifestat aici, s-au dezamorsat de la început, si probabil  au înteles cã noi ne opunem, cã avem ceva cu cei din administratie. Nu, chiar nu avem! Vrem doar eficientã în folosirea banului public. Am stabilit cã dacã nu avem capacitatea de a trece peste insterese personale, iar  preocuparea noastrã aici sã fie doar dezvoltarea zonei, n-are rost sã ne mai întâlnim. Da, avem un interes, dar este unul comun, sã se dezvolte zona asta si se poate”…

Oamenii de afaceri si specialisti au ridicat problema ce a fost atinsã si în sedinta trecutã – o proiectie de buget al Petrosaniului pe 2017, dar li s-a spus cã existã pe site-ul primãriei, unde de fapt existã executia bugetarã pe 2016, dar sunt cheltuielile pe total capitole, din care contribuabilul nu întelege nimic: cât si pentru ce anume s-au cheltuit acele sume.

Un proiect de buget se contureazã dupã consultarea cu reprezentanti din toate segmentele de activitate, plus necesarul pentru gospodãrirea urbei – economic, social, învãtãmânt sãnãtate etc. – apoi proiectul trebuie pus pus în dezbatere publicã, dupã care se consolideazã. Solutiile de executie a acestui buget, în sensul eficientei, pot veni de la acest CCE, care a exemplificat concret de genul “putin, dar bun”. Consiliul Local, de asemenea, ar trebui sã urmãreascã felul cum s-au aplicat hotãrârile votate, dar mai ales sã stie ce voteazã!

Ce a cerut Guvernul Ciolos acum, CCE a propus în ianuarie  2016

Un exemplu pentru bugetul din 2016, în luna ianuarie, CCE a propus “Pregãtirea parcului industrial Livezeni pentru posibili investitori, cu utilitãti, acces, hale etc.”, propunere care a fost readusã imperativ  în actualitate, chiar în aceastã lunã noiembrie, de Guvernul Ciolos. Si nu este singura propunere pertinent, o alta dintre cele peste 15 propuneri importante fiind crearea unei bãnci de date profesionale si necesarul pe profesii, Universitatea oferind sprijin…

3-1

Cei mai activi în dezbaterile de la sfârsitul sãptãmânii trecute au fost Adrian Rus – SC PROFIL ELECTRO, Doru Teleche – SC GENERAL TRANS, Daniel Benea – SC ELECTRO PROMEX, Lucian Lupu – UNIVERSITATEA PETROSANI, Cãtãlin Tugulea – SC ALY MONIK TUG, Liliana Duk – SC EURO JOBS, Sabina Irimie – FACULTATEA DE STIINTE-UP,  Radu Mihai Rosca – R&B IMPEX, Simion Spiridon – ASOCIATIA SENIORILOR VALEA JIULUI, Emil Tutunaru – SC TED TRANS, Georgel Lascãr – SC LASCÃR SERVICE COMPANY…

S-a venit chiar cu rezolvarea cadastralã, o problemã grea a Petrosaniului, problemã care se poate rezolva prin finantãri europene alocate firmelor specializate. Prof.univ.dr.ing. Sabina Irimie si Liliana Duk, specializatã pe proiecte europene, explicând procedura, iar sef lucrãri univ.dr.ing. Lucian Lupu, a subliniat cã acest lucru este posibil cu atât mai mult cu cât Petrosaniul, Valea Jiului în general, se poate considera norocos pentru cã existã înregistrãri de gen, zona aceasta apartinând o vreme Imperiului Austro-Ungar, care a notificat tot ce se putea la acea vreme.

Se doresc sau nu investitori?

În cadrul aceleeasi sedinte s-a stabilit emiterea unei noi adrese cãtre Primãria Petrosani, care nu a rãspus solicitãrilor CCE, desi cele 30 de zile legale au trecut, pentru a-si prezenta pozitia fatã de cota de impozitare a clãdirilor nerezidentiale, dacã va fi scãzutã de la 1,3% din valoarea clãdirilor, la 0,5%. Pentru cã multi investitori au hale de lucru, clãdiri cu ateliere si birouri etc., valoarea plãtitã ca impozit local se ridicã la sume uriase. Acest lucru nu permite dezvoltarea si, implicit, extinderea firmelor si crearea de noi locuri de muncã. Codul Fiscal, specificã foarte precis cã aceastã cotã de impozitare este între 0,2%  si 1,5%, rãmânând la latitudinea administratiilor locale stabilirea acestuia între limitele mentionate. De precizat cã Lupeniul si Vulcanul practicã o cotã de 0,2%, dând astfel o gurã de oxigen investitorilor, care oricum sunt coplesiti de dãri cãtre stat. În plus, aceastã cotã minimã practicatã de cele douã administratii contribuie la crearea unui mediu prietenos pentru noi investitori. “Haideti sã le mai dãm o sansã, sã comunicãm în asa fel încât sã nu aibã ce ne reprosa, sã înteleagã cã noi chiar putem ajuta si fiecare în parte, disparat, am demonstrat asta. Dacã ne unim, lucrãm serios, putem dezvolta, ridica zona” – a spus Daniel Benea.

“Vrem doar colaborare… În alte tãri, mediul de afaceri este solicitat în dezvoltarea zonelor unde functioneazã si se vede. Am putea, împreunã cu administratia, sã devenim un motor în aceastã directie de dezvoltare a Petrosaniului” – Adrian Rus.

Consiliul Consultativ Economic a fãcut demersurile necesare pentru a obtine personalitate juridicã, ceea ce ar putea-o transforma într-o fortã care sã miste economic si implicit social întreaga Vale. Este vorba de Asociatia Comitetului de Initiativã, cu sediul în Petrosani, dar care se adreseazã întregii Vãi a Jiului, cu membri din toate localitãtile. În acest sens s-a dat termen la Judecãtoria Petrosani.

Ileana Firtulescu