Condamnări în dosarul rețelei de falsificatori de euro

C el considerat liderul grupării, N. Robert, a fost condamnat la 1 de an închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, 2 ani pentru punerea în circulaţie de valori falsificate străine în formă continuată și 1 an pentru înşelăciune în formă continuată.

Tânărul va executa o pedeapsă finală de 5 ani şi 2 luni de închisoare. L. Mircea va sta după gratii 3 ani şi 6 luni iar Ţ. Valentin a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare. Restul inculpaților din dosar au primit tot pedepse cu suspendare, însă decizia Tribunalului Timiș nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Timișoara. Gruparea din Valea Jiului a fost destructurată anul trecut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara. ”În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza județului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil. Cercetările efectuate au evidenţiat faptul că membrii grupului infracțional organizat erau din municipiul Petroșani, însă aceștia au acționat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în orașe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului și unde recunoașterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată”, informau procurorii DIICOT Timișoara.
Bancnote de 50 de euro falsificate
Anchetatorii au mai stabilit că membrii grupării, în cursul anilor 2019-2020, au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităților Timișoara, Arad, Oradea, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.