Doi oameni specializati, un laptop, o conexiune bunã la INTERNET si mult curaj. Aceasta a fost reteta succesului societãtii de apã si canal din Valea Jiului care, aproape peste noapte, s-a transformat într-un competitor serios pe piata internã de energie, unde vine în continuare si la preturi foarte bune.

3_1ApaServ Valea Jiului SA are licentã de producãtor de energie din anul 2007, dar nu a profitat de ea. S-a multumit cu acele certificate verzi acordate producãtorilor de energie din surse regenerabile si cama tât. Schimbarea legislatiei, i-a aruncat însã direct în groapa cu lei, adicã pe piata OPCOM – Operatorul Comercial al Energiei Electrice – cu mai multe piete de vânzare, pe care si-o disputã atât micii producãtori, cât si colosii din domeniu. Nu fãrã riscuri, pentru cã este ca la bursã, unde poti sã câstigi, dar poti sã si pierzi, dar decât sã arunci energia … pe Apa Sâmbetei, mai bine o injectezi în sistemul national. „Noi producem energie la douã microhidrocentrale. Cea de la Valea de Pesti, cu o putere instalatã de 0,200 MW si cea de la Polatiste, tot cu 0,200 MW. La aceastã orã suntem înscrisi pe trei piete: piata centralizatã de contracte bilaterale, unde am mers la 1 ianuarie, Piata pentru Ziua Urmãtoare – PZU, unde suntem din 20 ianuarie si piata certificatelor verzi. Pe piata centralizatã de contracte bilaterale,  primul contract a fost încheiat pe trei luni, începând cu 1 ianuarie, am avut un pret de 231,6. De la 1 aprilie, avem un nou contract, pânã la finalul anului, dar pretul este mai mic, scãzând pretul pe piatã, adicã 200 lei/ MW”, explicã Florin Ciucur, sef Birou Energetic din cadrul AapServ. Pe PZU este un pret variabil. Într-o zi poate sã fie un pret mic, iar când este deficit de energie pretul creste… dar oricum aici ajung doar „vârfurile” din energie. „Piata de bazã de contractul mare, pe care noi trebuie sã ni-l asumãm, fie cã facem sau nu aceastã energie, pentru cã este contract bilateral, iar vârfurile, surplusul nostru, în afarã de consumul statiilor respective, îl vindem pe piata suplimentarã”, a mai spus sursa mentionatã anterior. Iar acest lucru nu exclude si cel mai important aspect: independenta energeticã a societãtii.

Reteta succesului

Beneficiile sunt peste asteptãri. Astfel, primul contract, care este pe cale sã expire, a  fost încheiat pentru o cantitate de 300 MW. La un calcul simplu, câstigul este de 69.480 lei. Pentru contractul ce va intra în vigoare la data de 1 aprilie cantitatea totalã ce va fi vândurã este de 1.200 MW, iar câstigul total este de 240.000 de lei. „Anul 2012 a fost anul în care am devenit independenti din punct de vedere energetic si acest lucru ni-l dorim în continuare. Cum s-a ajuns aici? Si legislatia care este acum în vigoare ne-a ajutat, dar, în acelasi timp, am dat încredere colectivului de la Biroul Energetic. Am riscat, dar important este cã am câstigat.  Avem contract pânã la sfârsitul anului. Vindem cu 200 de lei/ MW în conditiile în care energia a scãzut undeva la 150 – 180 de lei/ MW. Mai mult, acele resturi energetice, pe acre le dãdeam cu 2 lei la Transelectrica le vindem pe PZU si facem în fiecare zi 3 milioane, 4 milioane… Pe luna martie ne apropiem vertiginos de aproape 100 de milioane de lei numai pe PZU, în condititiile în care noi încasam pe lunã 5 – 6 milioane de lei”, a explicat Costel Avram, directorul SC ApaServ Valea Jiului SA.

Iar vânzarea productiei de energie, coroboratã cu investitiile realizate si mãsurile coercitive aplicate în ograda proprie pentru micsorarea consumului au dus la aceastã situatie de independentã energeticã.

Încã un MHC, la Vulcan

Iar de la anul, lucrurile se vor îmbunãtãti, sperã cei de la ApaServ. Pe lângã cele douã microhidrocentrale deja existente, mai urmeazã una, undeva în zona Vulcanului, la un rezervor de apã deja existent, dar unde energia aceasta era pierdutã. Se realizezaã din veniturile proprii ale furnizorului de apã din Valea Jiului si este aproape în stadiul de proiectare. Existã deja trei oferte, iar conducerea ApaServ spune cã, probabil luna viitoare începe proiectarea propriu-zisã la aceastã a treia microhidrocentralã, care va avea 40 KW putere instalatã. Atunci se va sti si valoarea exactã a investitiei care se doreste a fi pusã în functiune anul acesta. „Mã gândesc foarte serios sã mai afcem, în viitorul apropiat, niste microhidrocentrale mici. Si aceasta de la Vulcan ajunge la 6 – 7 miliarde de lei vechi, cu bani proprii. Iar în doi ani este recuperatã investitia”, a explicat Costel Avram. Anul trecut, ApaServ a fãcut 14 miliarde de lei  din vânzarea energiei, iar societatea nu era pe piata liberã. Anul acesta va fi si mai bun decât 2012, mai ales cã preturile de vânzare cãtre terti au crescut simtitor, asta în timp ce cheltuielile interne cu energia scad.

––

Intuitia si oameni specializati

Vânzarea de energie nu este chiar usoarã si ai nevoie de mult curaj. Cei care se ocupã de acest lucru spun cã se face si în functie de cererea de pe piatã în momentul respectiv, dar trebuie sã si intuiesti. „Noi am cam urmãrit momentele când a fost deficit de energie pe piatã si atunci am mers. Ca la orice bursã, trebuie sã intuiesti. Este o strategie a societãtii. Stim cã de obicei iarna e energia scumpã si vindem atunci. Dacã vindem energia în iunie, când va fi apã mult si productia hidro e mare, atunci energia e ieftinã. Nu e usor. Avem doi oameni care sunt blocati doar pe rapoarte, situatii, prognoze, on-line toatã ziua cu sistemul national”,

a subliniat Florin Ciucur, sef Birou Energetic ApaServ Valea Jiului SA.

––

Carmen Cosman