COMUNICAT DE PRESÃ / Adevãrul despre impozitarea pensiilor speciale

Impozitarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei brut este o mãsurã de justitie socialã. Nu este în niciun caz o decizie impusã de nevoia de bani!
În acest sens, datele vorbesc de la sine – astfel, INS confirmã cresterea economicã a României care a fost de 5% în primul trimestru. Este o  performantã de 4 ori mai mare decât media de crestere economicã a Uniunii Europene. Este remarcabil cã economia continuã sã creascã sistemic, de la un trimestru la altul; în primul trimestru al acestui an cresterea este de 1,3% fatã de trimestru  precedent.
Revenind la pensiile  speciale douã lucruri trebuie mentionate: o datã – desfiintarea pensiilor speciale, asa cum sustine USR, nu este posibilã. Decizia CCR 873/2010 spune negru pe alb cã pensiile speciale nu pot fi desfiintate, întrucât pensia specialã este un drept  patrimonial, iar desfiintarea ar echivala cu un act de expropriere. În plus, nici o eventualã modificare a Constitutiei nu ar rezolva problema, pentru cã acest drept patrimonial este instituit inclusiv prin deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului si e  garantat de Conventia pentru apãrarea drepturilor omului si a libertãtilor fundamentale, la care România este parte. Deci o eliminare a acestui drept ar echivala cu iesirea României de pe calea Europeanã.  Si al doilea aspect ce  trebuie mentionat este faptul cã, în plus, fatã de initiativele demagogice ale PNL ori USR care doreau impozitarea  pensiilor doar pentru  politicieni, Guvernul PSD are în vedere impozitarea TUTUROR PENSIILOR SPECIALE CARE DEPÃSESC 10.000 LEI, astfel încât sã se mai reducã din decalajul enorm dintre ”specialii” super-recompensati  si oamenii obisnuiti. De aceea este o mãsurã de JUSTITIE SOCIALÃ.
Cât priveste nevoia de bani, remintesc faptul cã vorbim de un calcul simplu care aratã cã nu este cazul. Astfel, veniturile bugetare ale anului 2019 sunt estimate la un minim de 319 miliarde de lei – echivalentul a 31% din PIB. La nivel maxim, impozitarea pensiilor speciale ar aduce 1 miliard de lei, adicã 0,313% din total venituri.
Este clar deci cã în niciun caz nu se poate vorbi de faptul cã prin impozitarea pensiilor speciale s-ar acoperi vreo gaurã la buget, asa cum  stupid acuzã USR sau PNL.

În realitate, cheltuielile cu cresterile de pensii si salarii vor fi acoperite din încasãrile suplimentare înregistrate de ANAF, care în luna iunie a colectat cu 21% mai multi bani decât anul trecut. Este efectul mãsurilor de stimulare a economiei, prin investitii si scheme de ajutor de stat.  Impozitarea pensiilor  speciale este pur si simplu o mãsurã de justitie socialã, asteptatã de marea majoritate a românilor. O societate în care decalajele între cetãteni sunt foarte mari nu poate fi o societate dreaptã. Cei care muncesc si contribuie o  viatã la bugetul de pensii au sentimentul de nedreptate când vãd pensiile speciale acordate unor categorii, care nu au participat în sistemul contributivitãtii.
Prin aceastã mãsurã, Guvernul PSD doreste sã impunã mãsuri ce aduc mai multã echitate si în aceastã zonã. Cei care se opun acestei mãsuri vor ca românii sã fie în continuare împãrtiti în douã: cei care trãiesc mai bine ca în Vest si cei care nu au bani  sã-si cumpere mâncare si medicamente. Adicã români de categoria I si români de categoria a II-a, iar PSD nu poate accepta asa ceva!
Deputat Laurentiu Nistor,
Presedintele Organizatiei Judetene a PSD Hunedoara

Un comentariu la „COMUNICAT DE PRESÃ / Adevãrul despre impozitarea pensiilor speciale

  • 18 iulie 2019 la 21:38
    Permalink

    Vai de mama voastra cu cresterea economica,numai aveti bani popandailor,ati ajuns la fundul sacului!

Comentariile sunt închise.