Vesti bune pentru soarta mineritului din Valera Jiului. Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi infiintat, juridic, in trimestrul al treilea. Informatia a fost facuta publica de presedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, care, recent, intr-o conferinta de presa a evidentiat situatia energetica a judetului Hunedoara, privita prin perspectiva Complexului Energetic. In acest cadru, a fost prezentata conturarea noii abordari energetice din judetul Hunedoara, respectiv crearea structurii unificate dintre cele doua parti implicate, huila si termo.

“In toata febra pregatirilor alegerilor locale, cand partidele isi anunta candidatii, se intampla lucruri mult mai importante pentru judetul Hunedoara, pentru economia judetului Hunedoara. Acordarea subventiei de 270 de milioane de euro pentru programul de inchidere a celor trei mine, Paroseni, Petrila si Uricani, este un semn de intrare intr-o normalitate economica a Companiei Nationale a Huilei Petrosani cu efecte imediate si pentru productia de energie termica de la Termocentralele Mintia si Paroseni. Aceasta subventie reprezinta acei bani care vor fi alocati de Guvern cu avizul Uniunii Europene si care vor intra in economia judetului Hunedoara. Mai mult, odata cu acordarea acestei subventii se poate trece in pasul urmator. Separarea celor trei mine subventionate de cele patru vialbile. Aceste patru unitati miniere vor avea un viitor in Complexul Energetic (CEH).

Din punct de vedere juridic, acesta ar putea fi infiintat in trimestrul al treilea al acestui an”, a declarat presedintele PDL Hunedoara.Potrivit presedintelui PD-L Dorin Gligor saptamana aceasta reprezentantii judetului Hunedoara vor avea o intalnire cu ministrul Economiei, Lucian Bode, atat pentru discutii legate de CEH cat si pentru a-i prezenta acestuia necesitatea urgentarii acordarii ajutoarelor financiare cuvenite minerilor disponibilizati care trebuie sa primeasca a treia transa din sumele compensatorii.Comisia Europeana a acceptat, miercuri, ca Romania sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 de milioane de euro) in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din trei unitati detinute de Compania Nationala a Huilei (CNH). Acordarea avizului reprezinta incheierea unui ciclu complet, unul al legalitatii si al normalitatii mecanismelor economice. Comisia a considerat ca masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Subventia se acorda regresiv

Planul de inchidere notificat de Romania are ca rezultat o reducere progresiva a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de productie.

Subventia se acorda regresiv (cu cca 10-15%), de la un an la altul pina in 2017, strict pentru cele trei unitati miniere cuprinse in programul de inchidere: Petrila (2015), Paroseni si Uricani (2017)Ajutorul de stat acopera: a) platile compensatorii ale minerilor disponibilizati; b) facilitatile pensionarilor minieri (gratuitati la curent si la energia termica), sistate de aproape un an; c) acoperirea diferentei pret/ cost de exploatare pentru huila de la cele trei unitati intrate in programul de inchidere

In plus, planul de inchidere a unitatilor miniere, notificat de Romania, include masuri de atenuare a impactului asupra mediului. De asemenea, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza a fi concediati si sa sustina reconversia profesionala a acestora pentru a-i ajuta sa gaseasca un nou loc de munca in afara industriei carbunelui. Documentatia prezentata de statul roman la CE este una completa, foarte bine fundamentata, si nu e nevoie acum de identificarea unor tertipuri contabile sau echilibristica guvernamentala sau de alte emotii institutionale ca peste un an, doi sau trei vreun control poate sa sanctioneze Romania ca a incalcat legile europene. Romania dobandeste, astfel, incet-incet, maturitatea institutionala, invata din greseli, invata respectarea legalitatii si a unor norme europene.

In acest mod, reusim sa iesim din practica tipica statului roman din ultimii 20 de ani, mai exact a decidentilor care au gestionat sistemul energetic postdecembrist.PDL a propus un parteneriat cu sindicatele miniere din Valea Jiului, in timp ce USL a facut tot ce i-a stat in putere ca sa scoata lumea in strada. Atitudinea Opozitiei este una lipsita de responsabilitate si poate degenera in situatii care sa se intoarca impotriva initiatorilor unor astfel de proteste.

Marius MITRACHE