Comisia pentru salvarea mineritului încã nu existã

Desi, încã din primele zile ale lunii martie, o delegatie de la Complexul Energetic Hunedoara, din care a fãcut parte si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, a fost la Bruxelles sã discute despre continuarea mineritului, comisia care sã scrie proiectele sustenabile cu fonduri UE încã nu existã nici acum.
Sunt sãptãmâni bune în care nu s-au fãcut pasi deloc, în conditiile în care alte tãri europene aveau deja finantarea promisã. Totusi, trenul nu este pierdut, cred cei din Petrosani, însã, totul depinde de ministerul de resort.  „Urmeazã sã ne  întâlnim, cã am discutat si cu ceilalti primari ai Vãii Jiului. Cu sigurantã, ne vom întâlni pentru a primi finantarea pe perioada 2020 – 2027, dar si pe perioada de pânã în 2020. În mare, fiecare dintre noi stie despre ce e vorba, dar, actorul principal în aceastã actiune trebuie sã fie Guvernul României”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Patru tãri din Europa: Slovacia, Polonia, Grecia si Germania,  au accesat deja bani europeni pentru proiecte cu care sã salveze zonele afectate de restrângerea mineritului pe cãrbuni. La noi, strategiile nu le-a fãcut niciun guvern de pânã acum, huila nu pare sã intereseze pe nimeni, iar salvarea zonei Vãii Jiului nu  ajunge sã vadã luminita de la capãtul tunelului. Tiberiu Iacob Ridzi s-a întors în martie de la Bruxelles si a  recunoscut cã trebuie sã ne miscãm rapid.  Atât administratiile locale, cât si Guvernul trebuie sã vinã cu proiecte si accentul, asa cum li s-a sugerat, trebuie pus pe om. Guvernul trebuie sã creeze un grup de lucru, împreunã cu CEH si autoritãtile locale, dar pânã acum nimeni nu a miscat nimic. Asta, desi acolo au fost si reprezentantii CEH si ai Guvernului, iar cei din alte  orase ale Vãii Jiului nici mãcar nu au ajuns la Bruxelles.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Comisia pentru salvarea mineritului încã nu existã

  • 17 aprilie 2018 la 20:59
    Permalink

    Salvarea mineritului vaii jiului sta in investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

Comentariile sunt închise.