C u o zi înainte de sărbătoarea dedicată minerilor din Valea Jiului, la Vulcan, la mină, s-au adunat, atât oficialități, cât și minerii abia ieșiți din șut. A fost un moment în care cu toții s-au
gândit la cei care au pierit, de-a lungul timpului, în subteran, dar și la cei care încă scot cărbune din aceste abataje.
Ceremoniile de depunere de coroane sunt nelipsite cu astfel de ocazii și acum este momentul în care, alături de preoți, toată suflarea își amintește de minerii care au pierit. Este, însă, și un moment în care cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara spun că viitorul sună bine, pentru cei rămași.
„Trebuie să arătăm respect pentru toți cei care au lucrat în minele din Valea Jiului, pentru cei care lucrează acum în minele din Valea Jiului, dar și pentru toți cei care vor lucra în minele din Valea Jiului, pentru că am convingerea că mulți ani, de cum încolo, vom reuși să păstrăm locurile de muncă și oamenii vor reuși să lucreze în
continuare”, a spus, la ceremonie, Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Mai mult, cei din administrație spun că mai e puțin și se va vedea luminița de la capătul tunelului.
„Pe cei care lucrează sper să îi aștepte o siguranță a locurilor de muncă, a păstrării locurilor de muncă,
pentru că avem o Ordonanță de Urgență care ne asigură funcționarea, sper eu, în condiții bune, cu un ajutor de stat acordat de Guvernul României și agreat de Comisia Europeană, așa încât sper să ne putem desfășura activitatea în condiții mult mai bune decât până acum”, a explicat Cristian Roșu.
Iar speranțele tuturor se îndreaprtă spre înființarea noului Complex Energetic Valea Jiului.
Ceremonii de acest fel au loc, de Ziua Minerului și la Lupeni, ori la Petroșani.
Diana Mitrache