Comedia, o piatră grea la Bacalaureatul de acum

C aragiale și „Scrisoarea pierdută” i-a încurajat sau i-a pierdut pe absolvenții de clasa a XII-a. La ieșirea din examen, mai toți au spus că iau o notă peste 7,00. Au fost și absenți în Hunedoara, iar un elev a fost
eliminat. Anul acesta pare a fi un an cu cei mai puțini absolvenți înscriși la examenul maturității.

Subiectele la română la BAC 2022, la profilul real, au constat într-un text la prima vedere din Nicolae Iorga. Apoi au avut de scris un text de minim 150 cuvinte în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție.
Dar, la ieșirea din sala de examen, toți ne-au vorbit despre cel de al treilea subiect, un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. La profilul umanist, diferența a fost la al treilea subiect, unde cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată. Așa că toți au mers pe Caragiale. „A picat comedia și,
pentru mine, subiectele sunt ușoare. Nu a fost greu, poate doar la subiectul I, unde am avut o mică dificultate.
Am căutat ceva calități morale pentru un personaj. Sper să iau peste 7,00”, a spus un elev ce a ieșit printre primii din sala de examen.
„Foarte ușor a fost. Mi-a picat opera pe care am învățat-o, O scrisoare pierdută. La subiectul II am avut perspectiva narativă, deci foarte ușor. Așa că iau un 7,00”, l-a completat un altul.
„Mi s-au părut ok subiectele. A picat ca acum doi ani, tot „O scrisoare pierdută”. Mi s-a părut ușor și chiar m-am descurcat. Sper să iau între 8 și 9,50”, a spus o altă elevă.
„A fost mediu. Nu mă așteptam la comedie, speram o poezie, ceva. Poate iau un 8,00”, a precizat un alt absolvent.
„A fost destul de ușor, dar, din păcate, eu nu am repetat atât de bine opera care a picat. Sper să iau cam 8,00”, a conchis o altă absolventă.
În județul Hunedoara, de această dată au fost înscriși 2.162 de candidați, iar prezenți în sala de examen au fost 2.117.
Un candidat a fost eliminat, iar el face parte din seriile anterioare. Incidentul a avut loc în municipiul Hunedoara, iar absolventul nu va mai putea da examenul maturității în următorii doi ani.
Statistic, în 2020, au fost 3409 candidați, 848 din promoțiile anterioare. În 2021, s-au înscris 2.617, 443 din anii ateriori, iar acum 2355, 306 fiind din promoțiile anterioare.
După proba scrisă de Limba română de la Bacalaureat 2022, marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.
Diana Mitrache