Colegiul Economic a Hermes – în topul național Made for Europe

Ș i-au creat propriul busines, o firmă de exercițiu, cum spun ei, și au ajuns să reprezinte Hunedoara la nivel național, dar nu numai.

Vorbim despre elevii de la Colegiul Economic Hermes, care s-au calificat la etapa națională a concursului Made for Europe, cu două idei de busines. Una dintre mobilități a fost prezentată și în străinătate.
Un nou succes, așa a fost catalogată promovarea în topul național a acestor copii. Concursul „Made for Europe” s-a organizat sub forma unui târg/expoziție de produse educaționale, scopul competiției fiind strâns legat de valorizarea, promovarea și diseminarea experienţelor pozitive acumulate de unităţile de învăţământ preuniversitar. A fost, defapt, “olimpiada” produselor finale realizate în timpul desfășurării proiectelor comunitare implementate de unitățile de învățământ.
„Aceasta este practic olimpiada noastră, a celor ce coordonăm proiecte europene Erasmus. Noi am participat la faza județeană, cu două rezultate ale proiectului Erasmus, “Start up through virtual learning cooperation”, iar acești copii au obținut locul II și III, pe două secțiuni diferite. E vorba despre un proiect e-Twinning, creat în cadrul acestui program, practic un plan de afaceri ce a fost prezentat și în Letonia”, a explicat Mihaela Tetileanu, profesor coordonator. Cum au făcut să ajungă aici, ne spun chiar cei care au gândit aceste proiecte.
„Prima dată ne-am dezvoltat o firmă de exercițiu, de fashion, numită Glamour, alături de colegele mele. Iar pentru mine asta înseamnă foarte mult, că astfel am fost de ajutor la crearea școlii europene. Vrem să facem și o revistă și să creăm și haine pe viitor”, a spus David Ștefan Leach, locul II, clasa a X-a. Și, dacă revista de fashion a prins, iar atelierul de creație de haine vine să completeze partea scrisă, nici firma care promovează la noi turismul nu este mai departe de succes. Un succes care s-a bucurat de aprecierea și peste hotare, pentru că a fost prezentat în Letonia.
„Am avut recent mobilitatea din Letonia, unde am fost alături de alte 5 țări și acolo ne-am prezentat proiectul din nou. Ne-am calificat pe locul III, chiar dacă atunci aveam doar planul de afaceri. Urmează să mai avem diverse mobilități, iar aceasta pot spune că ne-a provocat să fim cât mai buni, să cooperăm cu oameni străini și cred că aceste lucruri nu le puteam întâlni altfel”, a spus și Denisa Csiszer, elevă clasa a XII-a, locul III.
Denisa a dus proiectul său care prevedea realizarea și promovarea unei pensiuni la munte, în Letonia, alături de proiectele altor țări, precum: Portugalia, Cipru, Letonia și Bulgaria. Cu acest loc II. David Ștefan își va prezenta firma creată la Etapa națională a concursului Made for Europe ce se va desfășura în perioada 27-30 aprilie 2022 la Târgoviște.
Diana Mitrache