Colectarea selectivã în Valea Jiului este doar un mit, la care nimeni nu ajunge. Si, chiar dacã oamenii îsi duc selectiv deseurile la ghene, firma Supercom nu dã  importantã.
Ba mai mult, deseurile le ia de-a valma, fãrã sã tinã cont de natura lor. Am surprins aceste  imagini joi, la prima orã, în centrul municipiului Petrosani, când toate clopotele, indiferent cã aveau plastic, carton sau alte deseuri, erau vãrsate în aceiasi masinã. Si asta, când tocmai ni se spune cã nu colectãm selectiv si ne paste o  adevãratã crizã a deseurilor.
„Acum am vãzut imaginile pe care mi  le-ati arãtat. O sã luãm legãtura cu cei de la Supercom, dar si cu cei de la ADI Deseuri,  pentru cã ei sunt titularii contractului si vom lua mãsurile necesare,  pentru cã, necolectarea selectivã a deseurilor duce la un pret mai mare pe tonã de deseuri pe care o ducem la deponeul de la Bârcea”, a spus, uimit de situatie, Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.

Responsabilitatea este acum aruncatã pe umerii primarilor, care ar trebui sã gãseascã o solutie cât mai urgentã. „Nu exclud o crizã a gunoaielor în Valea Jiului, dar este responsabilitatea 100 % a administratiilor publice din Valea Jiului. Colectarea selectivã nu functioneazã. Repet, însã, responsabilitatea este a primãriilor, fiindcã, pânã la finalul anului, cam 20 % din deseuri trebuiau colectate  selectiv. La ora aceasta, Valea Jiului colecteazã selectiv 0,75 %. Nicio sansã ca sã ne atingem 20% . Si primarii au o mare responsabilitate sã punã politia localã sã dea amenzi”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Si, dacã în teren colectarea selectivã se face greoi, ADI Deseuri a cerut deja mai multi bani. Toate Consiliile locale din Valea Jiului au discutat, ori urmeazã sã discute despre sumele alocate pentru deseuri, mai ales cã s-a cerut o redeventã mai mare. „Ei au venit cu un pret, bazându-se pe ceea ce firma de consultantã le-a zis. Era vorba de 60.000 de tone si asa au creat pretul. Din pãcate, sau din  fericire, cantitatea de gunoi e la jumãtate din cea prognozatã. Noi  trebuie sã modificãm si modificãm luna aceasta, ca redeventa sã fie plãtitã la cantitatea care este colectatã. Atunci, masinile de gunoi nu se mai uzeazã, cã în loc de la 100 de tone, duc 50 t, groapa de gunoi nu se umple în 10 ani, ci în 20 si redeventa trebuie micsoratã. E o gresealã a celor de la consultantã, care nu au prevãzut-o”, a mai adãugat Costel Avram.
Nimeni nu a fost amendat cã nu a colectat selectiv, iar din Valea Jiului, mare parte din gunoiul menajer pleacã nesortat. Fiecare om plãteste 10 lei pe lunã pentru gunoi si la Supercom primãriile dau 3,8 lei. Dacã se rezolvã dezechilibrul de acum, va fi 4,5 lei, însã, colectarea selectivã tot nu este  posibilã.
Diana Mitrache