CNH intra in lichidare

Pana in luna septembrie, Compania Nationala a Huilei Petrosani va intra in lichidare, conform acordului incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International. Minele viabile vor fi vandute, insa nu la terte persoane, ci catre viitorul complex energetic.

FMI pune lacatul pe actuala Companie Nationala a Huilei , care va intra in lichidare pana in luna septembrie. Pana atunci va fi decisa soarta unitatilor miniere. Executivul, prin Ministerul Economiei, a impartit cele 7 unitati miniere in doua categorii, respectiv cele neviabile si cele viabile. Minele neviabile vor fi transferate la ANAF, iar cele viabile vor fi vandute, aspect prevazut  in Memorandumul Tehnic de Intelegere cu FMI, semnat dupa ultima vizita a oficialilor FMI. In categoria minelor neviabile, ce urmeaza sa ajunga la ANAF  sunt incluse exploatarile Petrila, Paroseni si Uricani, iar acestea vor fi inchise pana in 2018. Acestea vor fi gestionate, pana la inchidere de o noua companie subordonata Ministerului Eonomiei, ce urmeaza sa fie infiintate si pentru ele va fi alocat in continuare, cel putin teoretic, ajutor de stat.

Minele viabile vandute complexului energetic

Conform strategiei guvernului, ulterior, acestea ar urma sa fie executate silit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in contul datoriilor, la valoarea care a fost stabilita de un expert autorizat, de circa 50 de milioane de euro. Celelalte patru mine viabile – Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, vor fi scoase la vanzare, dar nu catre terti, ci catre complexul energetic ce urmeaza sa fie infiinteze. Practic, dupa cuma  epxlicat si directorul general al CNH Petrosani, Constantin Jujan, mai intai este nevoie de fuziunea celor doua termocentrale, Mintia si Paroseni, care vor cumpara minele performante ale CNH. Cele patru mine viabile au fost evaluate la 110 milioane de euro, iar acesti bani se vor duce la bugetul de stat, de asemenea in contul datoriilor.

Referindu-se la subiectul lichidarii CNH, directorul Constantin Jujan a declarat ca „este un acord incheiat de Guvern cu FMI, un angajament asumat. Noi va trebui sa urmam toti acesti pasi care vor fi stabiliti prin aceasta strategie”.

Carmen Cosman

3 comentarii la „CNH intra in lichidare

 • 7 februarie 2012 la 17:23
  Permalink

  URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
  AM INFRANT!
  ACU’ SA TE VAD DRAGA MINERULE DACA MAI CONSIDERI CA NICA SI MUNTELE SUNT INUTILE?
  ACU DRAGUL DE JURCA SE VEDE DUS LA GARA.
  CUM VA SUPRAVIETUI MAFIA DIN ANTURAJUL LUI JUJAN?

 • 7 februarie 2012 la 20:07
  Permalink

  Mai terminati cu datoriile CNH,cum sa putut sterge datoriile la SNLO Gorj in Decembrie 2006 si la CNH nu sa vrut sa se stearga,ca sa ne arate tot timpul cu degetul,olteni nesimtiti,ca ei gorjeni din ministere neau pus bete in roate mineritului vaii jiului.

 • 7 februarie 2012 la 22:49
  Permalink

  Vorba lui Caragiale „putintica rabdare”si sa o luam pe rand:1.)Cine a stabilit strategia??? Guvernul??? Care Guvern??? 2.)Cine a stabilit care mine sunt viabile??? Guvernul??? Care Guvern??? 3.)Cine a incheiat acordul cu FMI ??? Guvernul ??? Care Guvern??? 4.)Cine vinde minele ??? Guvernul ??? Care Guvern ??? 5.)De noi cine o sa aiba grija ??? Guvernul ??? Care Guvern??? 6.)Pai Romania are Guvern??? Care Guvern??? 7.)Oare sunt specialisti adevarati in mineritul Vaii Jiului in Guvern??? Care Guvern??? PAI DESPRE CE VORBIM SI DE CE NE GRABIM CAND INCA NOI NU AVEM GUVERN! Cum ce fel de Guvern??? GUVERN CARUIA SA-I PESE DE SOARTA NOASTRA SI NU DE BUZUNARUL LOR. jos guvernul ….,,, SUS ONOAREA.

Comentariile sunt închise.