Reprezentantii tuturor Cluburilor copiilor din Hunedoara s-au întâlnit la Petrila, în încercarea de a atrage tinerii spre activitãtile ce se desfãsoarã în aceste centre.  Sunt zeci de copii talentati care vin la  cercurile artistice, la cel de informaticã, ori la cele sportive, fac  performantã, însã, sunt si copii ce încã nu si-au descoperit talentul. Se cautã solutii alternative la laptop sau telefonul cu acces la internet, dar nu sunt excluse variantele de combinare a talentului cu tehnologia de ultimã orã.
„Ceea ce predãm noi aici este un tip de învãtare non-formalã, la care copiii participã fãrã obligativitatea unei prezente, a unui catalog, dar care este deosebit de importantã pentru devenirea lor ca oameni, ca membri ai societãtii”, explicã Radu Chinta, director la Clubul Copiilor din Petrila. Peste 60 de profesori sunt cuprinsi în acest  sistem de învãtare non-formalã si în tot judetul Hunedoara, iar accentul se pune pe modul în care copiii pot deveni interesati de activitãtile de la aceste cercuri de dupã orele de curs. Totul se întâmplã gratuit, iar cei care le fac o astfel de educatie sunt, poate, cei care le descoperã talentul ce îi va forma în viitoarele lor meserii.
„Noi ne-am pregãtit cu expozitii de artã, iar copiii vor face o prezentare a ceea ce facem aici, pentru cã noi punem accent si pe a-i învãta sã comunice. Impactul telefoanelor, tabletelor este devastator, iar copiii sunt mai mult interesati de aceastã parte si ignorã astfel de activitãti non-formale. Noi vrem sã le schimbãm copiilor si pãrintilor lor aceastã deprindere de a-i lãsa sã piardã timpul, chiar dacã nu este în totalitate o pierdere. Avem în plan sã facem si un scurt filmulet de animatie, ca sã îi cooptãm si pe cei talentati la partea tehnicã si pe cei care se pricep la partea artisticã si sã ne diversificãm în acest fel activitatea, ca sã ajungem în secolul în care trãim”, mai adaugã Radu Chinta.
Fiecare profesor vine cu propriile-i idei, fiecare copil stie ce asteptãri are, iar astfel de întâlniri nu fac decât sã gãseascã de fapt calea comunã de a gândi proiecte de viitor. Nimeni nu are pretentia cã va înlocui jocul pe computer, sau pe telefon cu cercul de picturã, cu cel de karate, ori cu cel de ping-pong, dar dacã cele douã sunt îmbinate si tin pasul cu timpul în care trãim, cluburile copiilor sunt solutia de viitor.
Diana Mitrache