CJH țintește 20 de milioane de euro pentru mina Petrila și cetățile dacice

M inisterul Economiei predă clădirile fostei mine Petrila celor de la Consiliul Județean Hunedoara și aceștia sunt gata să aducă cât mai mult din cele 20 de milioane de euro, bani disponibili pentru regiunea Vest. Comisia de negociere poate începe lucrul de săptămâna viitoare.

Clădirile minei Petrila care nu au fost demolate și sunt salvate pentru comunitate pot ajunge la Consiliul Județean Hunedoara. Reprezentanții instituției au format o comisie de negociere și spun că vor prelua clădirile în cel mai scurt timp „Președintele CJH va emite vineri o decizie prin care numește comisia de negociere și, de săptămâna viitoare putem începe negocierile. Avem banii necesari și vrem să intrăm cât mai repede în posesia activelor”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Consiliul Județean Hunedoara mizează pe sume ce pot fi atrase pentru proiecte viabile, iar în regiunea V Vest avem șanse mari, după cum spun chiar ei. „Vreau să vă spun că avem de gând ca activele monumete istorice să le transformăm și să scriem proiecte. Există la ADR Vest 20 de milioane de euro, pentru așa ceva. Suntem singurii care putem beneficia de acești bani, că avem și cetățile dacice. Deja am purtat primele discuții cu ceilalți președinți de Consilii Județene din regiunea Vest și avem mari șanse să luăm banii pentru cetățile dacice și pentru activele minei Petrila”, a mai precizat Costel Avram.
Mina Petrila a fost închisă la finele anului 2015 și, de atunci, mai mulți arhitecți au avut planuri de redresare a peisajului post industrial. La aceste idei s-a alăturat și Consiliul Județean Hunedoara și acum urmează să cumpere clădirile.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache