CJH face ordine pe planeta Petrila și aduce bani

M ai mulți reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara au ajuns joi la fosta mină Pertrila, ca să vorbească cu cei de acolo despre Proiectul de Urbanism Zonal, despre banii care vor veni și să facă ordine pe Planeta Petrila. Asta, pentru că și Societatea de Închideri de Mine are de luat de acolo arhiva, dar și activitatea de vizitare trebuie reglementată.

La fosta mină Petrila au ajuns reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara ca să vadă, la fața locului, cum se poate întocmi PUZ0-ul cum trebuie păzit șți vizitat obicetivul și să detaieze proiectele de viitor. „Pentru a demara în forță, ne trebuie un PUZ (n.r. Proiect de Urbanism Zonal). Noi știm ce avem de făcut și mizăm pentru mina Petrila la aproximativ 20 de milioane de euro, investiții. Deja, 7,5 milioane de euro s-au materializat în proiecte și, la ora când discutăm, sunt studii la Ministerul Dezvoltării. Avem proiecte pe valul renovării energetice a clădirilor publice. Sunt depuse în 10 octombrie 2020 la Minsiterul Dezvoltării, iar proiectele sunt în curs de evaluare și vor fi și aprobate”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Dar acolo mai este și arhiva de la Societatea de Închideri de Mine, ca și câteva obiective turistice la care oamenii vin și le vizitează. Așa că activitatea aceasta va trebui și ea reglementată. „Sigur, trebuie să avem o discuție și cu cei de la Planeta Petrila. Ei trebuie să știe că CJH este proprietarul a tot ceea ce înseamnă ansamblul istoric de la mina Petrila. Iar acolo, trebuie făcut un nou regulament. Toți cei care vizitează mina nu trebuie taxați, iar eu am informații că ei sunt taxați și nu știu cine își permite. Eu atrag atenția că nimeni nu trebuie să dea niciun ban și asta vom reglementa prin regulament, alături de obiectivele ce pot fi vizitate acolo”, a mai spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Fosta mină Petrila va deveni o exploatree culturală, cu tot ce presupune acest lucru, iar banii vor veni de anul anul viitor, pe câteva proiecte deja conturate.
În perimetrul fostei exploatări miniere au ajuns, joi, membri ai comisiei formată din consilieri județeni și oameni din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Hunedoara.
Diana Mitrache