Circa 7 milioane de lei ar putea pierde municipalitatea Petrosani

Propunerile Ministerului Finantelor Publice privind preluarea integralã a unor categorii de cheltuieli descentralizate ar lãsa Primãria Petrosani fãrã circa sapte milioane de lei.
Restul serviciilor nu ar mai putea functiona iar de investitii sau lucrãri de importantã strategicã nici nu mai poate fi vorba. Potrivit primarului municipiului, Tiberiu Iacob Ridzi, membru în Comitetul Director al Asociatiei Municipiilor din România, la Petrosani sunt circa 400 de persoane cu handicap ori însotitori iar sustinerea acestora din bugetul local este imposibilã, la fel ca în cazul multor administratii din tarã. Astfel, AMR solicitã asumarea de cãtre Guvern a „sustinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protectie a copilului si a persoanelor cu dizabilitãti”, asa cum s-a angajat. Problemele cu finantarea administratiilor locale au apãrut imediat dupã reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, astfel cã în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.
În aceste conditii AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României sã îsi respecte promisiunea fãcutã la sfârsitul anului 2017, dar si la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finantarea APL cel putin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete.
Maximilian Gânju