Actualitate

Ciobanul muscat de urs nu are viata pusã în pericol

Tânãrul de 17 ani, ucenic la o stânã din Retezat, a fost internat în spital si este în afara pericolului. Acesta are nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale pentru a se reface..  Adolescentul a fost muscat de un urs la o stânã de sub vârful Zlata din Retezat, dupã ce a încercat sã sperie animalul care venise la oi. Ciobanii au auzit zgomote si au iesit afarã din stânã în încercarea de a speria animalul.

Tânãrul a dat peste urs si l-ar fi luminat cu lanterna, iar animalul speriat l-a atacat. ”Atacul a avut loc la stâna Secãri, de sub vârful Zlata. Cel mai probabil, ciobanul a încercat sã sperie ursul, moment în care a fost atacat. Un coleg al acestuia a anuntat incidentul în jurul orei 4,30, dupã ce a reusit sã ajungã într-o zonã cu semnal de telefonie mobilã. Avem punct de permanentã la Refugiul Salvamont Zãnoaga, s-a  dus echipa de acolo la stânã si a acordat primul ajutor victimei, care are gamba dreaptã sfârtecatã”, a declarat Ovidiu Bodean, seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara.

Salvamontistii au solicitat interventia unui elicopter SMURD de la Târgu Mures pentru ca victima sã poatã fi dusã în sigurantã la un spital si sã primeascã rapid îngrijirile medicale necesare, altfel ar fi trebuit sã-l transporte pe tânãr pe un traseu foarte dificil, de circa cinci ore.  „Victima era stabilã, a primit îngrijirile medicale necesare si a fost preluatã de SMURD pentru a fi transportata la spital. Elicopterul a venit de la SMURD Târgu Mures”, a declarat, salvamontistul Gabriel Micklos, de la Serviciul Public Judetean Salvamont Hunedoara.  Ciobanii cu experientã spun cã ursii coboarã la stânã dintotdeauna si de cele mai multe ori este gonit de câini. ”Totul depinde de cât de buni sunt câinii si de numãrul lor. Ursul vine de când lumea si pãmântul la stânã, nu e ceva de mirare. Dacã ai câini buni îl pune pe fugã imediat. Tu nu te bagi în gura lui, e un animal de 400 de  kilograme”, spune Ionel Stâmb, cioban la o stânã din Parâng.

Maximilian Gânju