Cinematograful Victoria din Petrosani si-ar putea schimba denumirea

Cinematograful Victoria din Petrosani, recent inaugurat, si-ar putea schimba denumirea.  Ar fi a treia schimbare a numelui. În trecut, cinematograful “7 Noiembrie”, iar acum de la redeschidere acesta poartã numele de “Victoria”. Existã o propunere, care se aflã în analizã, pentru o nouã schimbare a denumirii. Cinematograful ar putea purta numele regretatului actor “Serban Ionescu”. Deocamdatã schimbarea nu este certã, însã se analizeazã aceastã posibilitate.
Regretatul actor Serban Ionescu a fost declarat, post – mortem, cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Nãscut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Serban Ionescu s-a stins din viatã în 21 noiembrie 2012, dupã o cumplitã suferintã. Reputatul actor a avut mai multe reprezentantii pe scena teatrului din Petrosani. Titlul de cetãtean de onoare post-mortem îi este atribuit actorului Serban Ionescu cu prilejul aniversãrii a 70 de ani de teatru neîntrerupt în Petrosani.
“În 1982, a fost repartizat la Teatrul de Stat ”Valea Jiului”, cum se numea pe atunci institutia de la Petrosani. Aici a jucat rolurile principale în piesele  ”Loctiitorul”, de Horia Lovinescu, ”Pluta meduzei”, de Marin Sorescu si ”În cãutarea sensului pierdut”, de Ion Bãiesu. În timpul stagiaturii efectuate la teatrul nostru din Valea Jiului, Serban Ionescu a fost distribuit de regizorul Mircea Muresan în rolul lui Ion al Glanetasului din filmul în douã serii ”Blestemul pãmântului, blestemul iubirii”. Interpretarea personajului imaginat de Liviu Rebreanu de cãtre Serban Ionescu a fost magistralã, lumea identificându-l pentru totdeauna cu acest personaj emblematic al literaturii noastre”, aratã proiectul prin care s-a decis acordarea distinctiei.
Serban Ionescu a  continuat, cu mare succes, într-o lungã serie de filme si seriale TV, dar a jucat si pe cele mai mari scene ale tãrii, respectiv Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon si, din 2002 pânã la sfârsitul vietii sale, la Teatrul national Bucuresti. În anul 2002, Serban Ionescu a fost distins de Presedintele României cu ”Ordinul National Serviciul Credincios” în rang de Cavaler.
Monika BACIU