11Deputatul de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi solicitã interventia de urgentã a factorilor de decizie din cadrul Guvernului României si al ministerelor de resort pentru a fi luatã o mãsurã capabilã sã asigure deblocarea situatiei economice de la nivelul societãtilor de exploatare a huilei din Valea Jiului si Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit deputatului hunedorean, situatia economicã si socialã din Valea Jiului este asezatã din nou pe un adevãrat butoi de pulbere.

“Mã vãd pusã în situatia de a readuce în atentia dumneavoastrã un subiect de importantã majorã pentru comunitatea localã din Valea Jiului, într-un moment în care situatia economicã si socialã din aceastã zonã a tãrii este asezatã din nou, într-un mod pe care-l apreciez drept iresponsabil, pe un adevãrat butoi de pulbere. Situatia este cu atât mai dramaticã cu cât ea se produce pe fondul în care, în ultima perioadã, Ministerul Economiei si cel al Energiei au dat, în repetate rânduri, la apelurile lansate de mine, asigurãri cã perspectivele sectorului minier si termoenergetic din Valea Jiului se îndreaptã spre un fãgas de normalitate. Toate aceste asigurãri se dovedesc a fi, din pãcate, doar niste simple erori de comunicare, dacã nu chiar minciuni gogonate. În realitate, situatia mineritului din Valea Jiului este mult mai gravã”, declarã Monica Iacob Ridzi.

Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului a fost nevoitã sã ia decizia de încetare a activitãtii la minele Petrila, Paroseni si Uricani, a cãror functionare este, teoretic garantatã si subventionatã de stat, pânã la finele anului 2018. Conducerea

societãtii miniere a fost nevoitã sã ia aceastã decizie dupã ce Complexul Energetic Hunedoara a anuntat cã nu va mai prelua cãrbunele de la minele neviabile din Valea Jiului, cu toate cã la nivelul dialogului mediat între cele douã societãti de Ministerul Energiei se stabilise o cu totul altã decizie. Motivele care stau la baza acestei decizii sunt legate de faptul cã stocul de cãrbune de la Complexul Energetic Hunedoara este deja încãrcat la maxim, respectiv faptul cã pretul oferit de CEH pentru preluarea cãrbunelui de la minele Paroseni, Uricani si Petrila este de 45 lei/Gcal, pret care nu poate fi acceptat de SNÎMVJ din simplul motiv cã toate calculele efectuate pentru implementarea

programului de închidere al celor 3 exploatãri miniere au fost fãcute la un pret de 65 de lei/Gcal, pret avizat si garantat de Ministerul Energiei.

“Poate cã, din punct de vedere economic ar fi de înteles pânã la un punct faptul cã blocajul este generat de faptul cã însilozãrile de huilã la CEH au ajuns la capacitatea maximã în timp ce productia de energie a acestuia este la capacitatea minimã, dar nu este absolut deloc de înteles de ce, în fata unei asemenea situatii, dupã cum am fost informatã de liderii de sindicat din Valea Jiului, CEH a achizitionat, în aceste zile, 200.000 de tone de huilã din import”, aratã Monica Iacob Ridzi.

Dincolo de situatia de la Societatea Nationalã pentru Închideri de Mine Valea Jiului, mai grav este, în opinia deputatului Monica Iacob Ridzi, faptul cã în aceasi situatie iminentã de încetare a activitãtii se aflã si celelalte exploatãri miniere din cadrul Societãtii Nationale a Huilei.

“Potrivit informatiilor pe care le-am primit din Valea Jiului, oprirea activitãtii la cele 3 exploatãri miniere – EM Paroseni, EM Petrila si EM Uricani – va genera nu doar grave probleme economice pentru comunitãtile locale din Valea Jiului, ci si posibilitatea ca exploatãrile miniere sã fie puse într-o situatie gravã în ceea ce priveste securitatea zãcãmântului si chiar punerea în conservare a termocentralelor Mintia si Paroseni, cu costuri imense în repornirea activitãtii miniere si energetice.

De asemenea, încetarea activitãtii la minele din Valea Jiului poate genera miscãri de protest de amploare care vor putea fi cu greu gestionate, având în vedere faptul cã foarte multi oameni din Valea Jiului depind existential de aceste locuri de muncã”, mai aratã Monica Iacob Ridzi.