A pornit si lucreazã! Ba, nici vorbã! Acestea sunt cele douã variante pe care politicienii din Hunedoara si-au fãcut campanie electoralã si acum încearcã sã îsi atragã meritele, ori sã arunce cu noroi spre opozitie. Vorbim despre un program IT, despre care nu se stie cine l-a fãcut si care, dacã li se dãdea ca temã la o olimpiadã scolarã de liceu, putea fi functional si fostii mineri nu mai asteptau 1 an sã se vadã cu pensiile recalculate manual.

Din pãcate, însã, softul de recalculare al pensiilor minerilor din Valea Jiului, si nu numai, este încã în letargie. O spune rãspicat si senatorul Cristian Resmeritã, care nu a stiut sã spunã cine l-a fãcut si de ce nu merge. „Indiferent cât încercãm noi sã aducem investitori, sau alte surse de venit în  Valea Jiului, o putem face doar în turism, dar o altã sursã a fost aceastã lege (n.r L 155/2015), care se resimte în buzunarul cetãtenilor. Sunt multe discutii cu acel soft. Eu am si spus, la un moment dat, cã se pare cã acest soft va intra în functiune într-o perioadã de timp mai lungã decât ne-a luat nouã sã o facem si nouã ne-a luat cam 5 ani”, a spus Cristian Resmeritã, senator.

1-1

Doar 500 de fosti mineri au primit deciziile, dupã un an de când si-au depus actele. Softul, însã, nu functioneazã. „Sunt aproape 2000 de pensii, mai exact 1.983, care trebuie recalculate pentru perioada anilor 2011 – 2014. în moment de fatã, Casa de Pensii, din cele 1.983, a dat decizii de recalculare pentru aproximativ 500. (…) Trebuie sã vã dau o veste nu tocmai bunã. Softul ãsta functioneazã, dar nu atât de bine, nu perfect. Deci, este folosibil, dar dã erori”, a mai adãugat senatorul Resmeritã.  Aceiasi cifrã de 500 de dosare a fost înaintatã si în 14 decembrie 2016, când Ionel Ciobanu, presedintele Casei de Pensii Hunedoara a venit în Valea Jiului si s-a întâlnit cu fostii mineri, acum pensionari, ceea ce denotã cã de atunci, probabil, nu s-a mai fãcut nimic.  În judetul Hunedoara sunt 3.000 de oameni care beneficiazã de prevederile Legii 155.

Diana Mitrache