Chiriasii ilegali, evacuati din blocul social

Primaria Petrosani va face o inventariere a apartamentelor sociale din blocurile ce au apartinut fostei garnizoane militare, iar cei prinsi ca locuiesc ilegal vor fi evacuati. La fel si cei care au cerut o casa si mai apoi nu s-au mutat ori au plecat peste hotare. Municipalitatea Petrosani a investit peste 1 milion de euro in reabilitarea unui bloc ce a adapostit o unitate militara, iar apoi a dat locuintele familiilor nevoiase din localitate. In total au fost date solicitantilor 100 de garsoniere si 18 apartamente, insa la doi ani de la repartizare o mare parte din garsoniere arata ca dupa razboi.

Chiriasii au valorificat aproape tot ce se putea, de la usi, parchet si pana la obiecte sanitare. In plus, multi dintre cei care s-au plans ca nu au unde locui, dupa ce au primit casa n-au mai dat pe acolo. Mai multe reclamatii au ajuns la inspectorii municipalitatii prin care li se atragea atentia ca in apartamente sunt chiriasi care nu au dreptul la o locuinta sociala. Prin urmare va fi demarata o actiune de verificare a chiriasilor dar si de inventariere a bunurilor. „Probabil in zilele urmatoare vom declansa operatiunea de verificare a locuintelor sociale din cartierul Colonie. Sunt familii pe listele noastre de prioritati care ar trebui sa primeasca o locuinta si vor intra in locul celor care nu au ocupat locuintele dupa repartizare, nu mai intrunesc conditiile sau au plecat din tara si le tin nelocuite”, spun reprezentantii Primariei Petrosani.

Razie impreuna cu politia

Inspectorii au date si sesizari cum ca distrugerile din blocul social sunt importante, unele spatii fiind practic devastate. „Verificarea se va face cu politia si unde s-a furat si s-a distrus, se va imputa chiriasului. Nu mai merge asa, blocul acela a fost dat la cheie cu tot ce trebuia ca respectivii sa traiasca decent. Sunt multe familii care muncesc de dimineata pana seara si nu au acasa conditiile pe care noi le-am oferit celor care au primit repartitii”, spun edilii.

Pe langa faptul ca au primit o casa cu chirie modica, cei care locuiesc in locuintele sociale au adunat datorii de zeci de mii de lei in unele cazuri la utilitati. In functie de venituri, chiriasii au primit subventie atat la caldura cat si la energia electrica.

Al doilea bloc a fost furat bucata cu bucata

Primaria Petrosani avea in plan sa reabiliteze si al doilea pavilion de locuinte pe care sa le dea mai apoi celor care au nevoie. Proiectul a fost intocmit insa a lipsit finantarea pentru inceperea lucrarilor. „Blocul acela a fost prins pentru reabilitare si transformare in locuinte sociale. Proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltarii Regionale, dar, din pacate, inca nu au fost alocate fondurile”, explica Nicolae Tasca, purtator de cuvant la Primaria Petrosani.

In tot acest timp chiriasii din blocul reabilitat au furat tot ce se putea din cladire iar acum a ajuns o ruina.

Maximilian Ganju