C onsiliul de administrație a Complexului Energetic Valea Jiului a adoptat o serie de măsuri pentru înființarea mai multor scietăți care să sprijine minerii pentru accesarea de fonduri europene. În maxim o lună e posibil să aflăm cu cine fac minerii parteneriate și pentru ce. Asta, pentru că huila nu va mai fi resursa pentru producerea energiei.

Firmele cu care se discută acum vor încheia parteneriate pentru modernizare, sau pentru accesarea banilor pe tranziție justă. E nevoie de fonduri și Complexul Energetic Valea Jiului este o societate a cărei activitate este în restrângere. Așa că e nevoie de bani europeni pentru parcuri fotovoltaice, ori pentru producerea la Paroșeni a energiei pe gaz, sau cu micro-hidrocentrale.
„Vor aplica la diverse programe finanțabile prin fonduri europene, pentru energie verde, construcții de fotovoltaice, studii de fezabilitate pentru unitatea pe gaz la Paroșeni, inclusiv, acum suntem discuții cu Ministerul Energiei, pentru a fi eligibili pentru o linie de finanțare care finanțează captările de CO2 pentru unitățle pe gaz. Și încercăm să aplicăm acolo cu Romgaz și Hidroelectrica”, a spus Andrei Nicolae Popa, președintele CA al CEVJ, după ședința Consiliului de Administrație de luni.
Demersurile se fac pe repede înainte, pentru că e nevoie de timp pentru studii și aprobarea lor, așa că cei din Consiliul de Administrație sunt optimiști. „Se vor concretiza, în maxim o lună, cam toate. Adică, vor deveni publice toate demrsurile acestea”, a mai precizat Andrei Nicolae Popa.
Minele de huilă se vor închide, dar la Paroșeni, în termocenmtrală ar trebui să fie produsă energie și după 2032. Conducta transfrontalieră BRUA trece pe lângă termocentrală, o hidrocentrală de dimensiuni mici se află în zona Paroșeni și trebuie doar modernizată, iar panourile fotovoltaice se vor putea monta în perimetrele vechilor mine, cum este și cazul celei de la Paroșeni.
Diana Mitrache