Ceremonii scurte, fără discursuri, la Ziua Minerului 2021

Scurte ceremonii, politicieni la costum, câțiva mineri și lideri de sindicat, militari și oameni de rând, au luat parte la ceremoniile din acest an dedicate Zilei Minerului. La 6 august 2021 nimic nu mai pare să aducă aminte de fastul zilelor în care minerii erau chemați la petreceri câmpenești cu mici, bere și muzică populară. Simplu, rapid și fără fast. Așa s-au desfășurat ceremoniile de Ziua Minerului în Valea Jiului. La Petroșani, mulțimea adunată în parcul Carol Schreter a ascultat Imnul Național și pe cel al minerilor, iar apoi o scurtă alocuțiune a purtătorului de cuvânt al primăriei, Carmen Preda, în lipsa primarului Tiberiu Iacob Ridzi. Apoi au urmat ceremoniile de depunere de coroane de flori.

Lupeni, ceremonie în curtea minei

Și la Lupeni, în curtea minei, acolo unde au murit minerii pentru a-și apăra drepturile, au venit mai mulți oameni care au depus coroane de flori. A fost unul dintre cele mai scurte momente dedicate acestei zile, deși toți cei prezenți au venit cu scopul de a nu lăsa uitării un astfel de eveniment. Discursul a fost susținut de istoricul Ioan Velica.

 

Vulcan, ceremonii cu și pentru mineri

 

La Vulcan, autoritățile locale au găsit de cuviință să organizeze ceremonialul la statuia din oraș dar după amiază, pentru ca la eveniment să poată veni mai multă lume.  „Am hotărât ca, la Vulcan, în acest an să facem un altfel de eveniment pentru mineri. Toate activitățile țin mai mult de comemorarea celor ce au murit și nu numai, iar noi ne-am gîndit și la cei care încă mai sunt în activitate, la mină. Am organizat așadar un eveniment la care am invitat foști directori de mină, brigadieri, mineri și mulți dintre cei care au lucrat la mină. Profesorul baron a lansat o carte despre istoria mineritului și vrem să afle cât mai mulți oameni despre asta”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan. Toate ceremoniile au avut în prim-plan depuneri de coroane de flori și toți cei care au participat au realizat că, an de an, vorbim despre tot mai puțini mineri activi și despre minerit în declin.

Diana Mitrache