A u participat la cercetarea tuturor evenimentelor ce au avut loc pe secțiile de terapie intensivă din România, iar acum elaborează un ghid, pentru salvarea de vieți omenești. Vorbim despre specialiștii de la INSEMEX Petroșani, care au decis să realizeze, gratuit, normele de securitate în astfel de situații. Asta, pentru că problemele nu se vor sfârși aici.

Sunt nu mai puțin de 3 evenimente tragice doar în acest an, care au avut loc pe secțiile de terapie intensivă, iar toate s-au produs din cauza concentrației mari de oxigen, dar și a condițiilor din spitalele noastre. Exploziile urmate de arderi, au avut efecte
devastatoare și au luat cu ele vieți, așa încât acum specialiștii vor elabora acest ghid, special pentru cei din spitalele din România.
„Ceea ce este îngrijorător e numărul de explozii, care, pe fondul pandemiei de COVID -19 au avut loc în secție de terapie intensivă, supraaglomerate. Din păcate, ne gândim că vine un val 5, care este și previzibil, iar ca atare vrem să nu se mai repete asemenea evenimente. Prin urmare, ca să nu fim nevoiți să participăm doar la expertize, am conceput și suntem în curs de finalizare a unor proceduri care să le punem la dispoziția Ministerului Sănătății”, a spus dr.ing Artur Găman, directorul egneral al INSEMEX Petroșani.
INSEMEX Petroșani a intenționat să elaboreze un ghid de bune practici cu recomandări minime obligatorii care vor putea fi implementate rapid de către toate unitățile sanitare, încă din luna februarie a acestui an, dar până acum nimeni nu a venit cu o propunere concret.
„S-a mai vorbit, dar de data aceasta, o facem noi, voluntar și ne punem pricerea la dispoziția lor” a mai spus directorul INSEMEX. În toate exploziile, experții de la INSEMEX spun că au constatat rapiditatea cu care se propagă flăcările și, ca atare, de aici se pleacă în elaborarea acestui ghid. „În primul și în primul rând, totul a avut loc pe fondul unor deficiențe, care oricum existau în spitale, dar care nu ar fi făcut posibilă apariția acestor evenimente, dacă atmosfera nu ar vfi fost atât de îmbogățită în oxigen. Arderea se propagă cu o viteză de neimaginat în aceste condiții”, a adăugat Artur Găman. Șapte oameni au murit în secția de terapie intensivă a spitalului din Constanța, 12 victime au fost și la Piatra Neamț, iar la Spitalul Matei Balș au fost 16 victime „Pe acest domeniu am participat la două expertize,.care au fost finalizate, la Spitalul Matei Balș și la Piatra Neamț și mai avem în curs de elaborare un raport de expertiză tehnică la spitalul de la Constanța”, a precizat Găman.
Expertizele de la INSEMEX presupun refacerea la scară a spațiilor în care s-au produs incendiile, dar și simularea acestora. Dosarele ajung apoi pe masa procurilor care vor arăta vinovățiile, însă, până atunci, specialiștii le arată celor ce lucrează pe aceste secții care sunt câteva norme specifice de care trebuie să țină cont.
Diana Mitrache