Cepromin proiectează închiderea minelor Lupeni și Lonea

 

C omplexul Energetic Hunedoara a scos la licitație două contracte privind închdierea minelor Lupeni și Lonea. Este vorba de Servicii de proiectare pentru EXECUTIE LUCRARI DE INCHIDERE SI ECOLOGIZARE – Etapa II – Sectiunea Suprafata – reabilitare si recultivare (incinte, halde) pentru sucursala EM LONEA și Servicii de proiectare pentru EXECUTIE LUCRARI DE INCHIDERE SI ECOLOGIZARE – Etapa II – Sectiunea Suprafata – reabilitare si recultivare (incinte, halde, iazuri) pentru Punctul de Lucru Sector Preparare Coroesti, apartinand EM LUPENI.
Ambele contracte au fost ajudecate de Cepromin. În primul caz, este vorba de un contract în valoare de 145.000 de lei, iar în al doilea caz este un contract de 121.000 lei.
”Deoarece planificarea, execuția și decontarea lucrărilor de închidere se poate efectua numai în baza prevederilor proiectelor tehnice de închidere și ecologizare precum și a sumelor alocate anual pentru  CEH SA, rezultă că acest document trebuie să îndeplinească condițiile de aplicabilitate”, arată documentului, care mai prevede faptul că prin elaborarea proiectului tehnic se vor realiza lucrările de reabilitare și recultivare în termenele prevăzute prin decizia Comisiei Europene.
În cazul clădirilor de la Mina Lonea au existat o serie de neînțelegeri. Societatea civilă vrea să salveze o parte din patrimoniul minei Lonea, fiind clădiri simbol pentru activitatea minieră.
Cosmin BACIU