Centrele de plasament vor fi desfiintate. 5 sunt în judetul Hunedoara

Centrele de plasament pentru orfani vor fi desfiintate pânã în 2021. Cinci  astfel de centre sunt în judetul Hunedoara, douã fiind pentru copiii cu handicap. Copiii vor locui în case si apartamente de tip familial.
Guvernul a adoptat, în urmã cu douã sãptãmâni, un act normativ care prevede desfiintarea  centrelor de plasament vechi pentru copiii aflati în grija statului. Din 2021 copiii aflati sub protectie socialã vor locui în case si apartamente de tip familial, a anuntat purtãtorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
„Principalele schimbãri vizeazã dezinstitutionalizarea copiilor pânã la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizatii de sprijin, si interzicerea institutionalizãrii copiilor în centre de plasament, asa cum le stim în acest moment existente în tara noastrã. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligatia autoritãtilor de la nivel local, dar si a furnizorilor privati de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidential pânã pe 31 decembrie 2020. Dupã data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvatã în case de tip familial , unde vor fi îngrijiti maximum 12 copii în fiecare casã sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiti maximum sase copii în fiecare apartament”, a anuntat Nelu Barbu.
Reprezentantii centrelor de plasament care refuzã desfiintarea acestora riscã amendã între 3.000 si 10.000 de lei.  Actul normativ adoptat prevede, de asemenea, cã reprezentantii Directiei Generale de Protectie a Copilului vor fi obligati sã îi ajute pe tinerii care pãrãsesc sistemul social sã îsi gãseascã un loc de muncã si cazare. Cele cinci centre de plasament din judetul Hunedoara au o capacitate de 156 de locuri.
Cosmin BACIU