CEH nu mai are bani nici pentru salarii

C omplexul Energetic Hunedoara nu mai are bani nici măcar pentru plata salariilor. Angajații societății au fost informați asupra faptului ca salariile le vor fi plătite de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Și în acest caz sunt niște condiții. Depinde de veniturile pe care le au salariații. Se așteaptă doar o Ordonanță de Guvern, însă, angajații CEH au fost notificați să se aștepte să primească salariile în consecință.

„Avand in vedere ca, din aceasta luna salariile pe o perioada de 3 luni vor fi plătite de către AJOFM Hunedoara pentru toți angajații CEH, alimentarea cardurilor de salarii vor fi facute o singura data/luna (AJOFM hotărăște data de alimentare a cardurilor de salarii) pentru cei care au un venit/lunar de pana la 3200lei. Pentru cei care au venituri de peste 3200/luna cardurile se vor alimenta de 2 ori (o parte de la AJOFM,și o parte de la CEH)”, arată un mesaj de informare pe care l-au primit salariații companiei energetice.
În ceea ce salariații care prestează munca suplimentară, aceștia vor fi plătiți după două luni. „Angajații care prestează munca suplimentara (la producție) vor fi plătiți după 60 de zile de la efectuarea postului exact,ca cei care fac paza,așa spune Codul Muncii(iar AJOFM respecta aceasta lege).” mai arată informarea.
Angajaților care au proble­me financiare din cauza unor cre-dite neplătite li se vor opera popririle de către AJOFM în contul fiecărui angajat. Pana acum existau alte proceduri în aceste cazuri.
„Cei care au probleme cu datorii(la bănci/instituții
bancare)și ridicau banii prin casieria unității, și au hotărâri judecătorești, începând din aceasta luna li se vor opri banii de către bănci/instituții
bancare pentru ca, banii vor fi plătiți de către AJOFM direct in contul fiecărui angajat, NU in conturile sucursalelor. Cei care NU au conturi deschise și/sau valide la bănci trebuie
sa-și deschidă cont URGENT (pana marti)și sa vina cu extrasul de cont la sucursala unde lucreaza, dacă se întârzie depunerea extrasului de cont, atunci angajatul/angajații nu vor putea intra in posesia banilor”, mai arată mesajul primit de angajații Complexului Energetic Hunedoara.
Modificarea este valabilă pentru o perioadă de 3 luni. În urma cu vreo doua săptămâni, sindicaliștii de la CEH au avut o întâlnire cu prefectul județului Hunedoara.
Printr-o informare prezentată la începutul discuțiilor, sindicaliștii au solicitat „Sprijinul și implicarea autorităților în identificarea urgentă a soluțiilor care pot duce la evitarea falimentului celui mai mare angajator din județ, garantând succesul procesului de reorganizare”.
Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului, au cerut reprezentanților legislativului, Vetuța Stănescu și ai executivului, prefectul Călin Petru Marian, să sprijine mineritul prin aprobarea unei Ordonanțe de Urgență care să permită C.E.H. accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, constituit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
„În urma întrunirii Comisiei de Dialog social și a întâlnirii cu doamna deputat Vetuța Stănescu și conducerea CEH,
s-au făcut demersurile prin care Guvernul României să inițieze o Ordonanță de urgneță prin care să fie plătiți minerii, timp de 3 luni de zile, din fonduri de lsa Ministerul Muncii. După data de 20 a lunii februarie încercăm să rezolvăm problema, așa încât salariile să ia caracter de restanță și să plătim astfel banii oamenilor. Ca să rezolvăm problema financiară a CEH”, declară Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara,
De asemenea, potrivit președintelui executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sin, procesul de reorganizare a activității CEH este extrem de întârziat și trebuie urgentat pentru a evita falimentul.
Atât prefectul județului, Călin Petru Marian, cât și Vetuța Stănescu, deputat PNL au răspuns tuturor întrebărilor sindicaliștilor și le-au prezentat informații legate de agenda acțiunilor autorităților
referitoare la Valea Jiului și județul Hunedoara, pentru următoarea perioadă.
Conform celor prezentate, în următoarele 3 luni, se va putea vorbi de înființarea Complexului Energetic Valea Jiului, care se va desprinde de Termocentrala Mintia.
Potrivit directorului AJOFM Hunedoara, Georgeta Tomuță, se aștepată actul normativ care să permită o astfel de alocare de fonduri
Monika BACIU