CEH moare, Valea Jiului orientatã spre domenii viabile si sustenabile

Ministerul Energiei caracterizeazã situatia Complexului Energetic Hunedoara ca fiind una extrem de  dificilã. Toate activele societãtii sunt puse sub sechestru de ANAF  sau gajate în favoarea Ministerului Finantelor.
Solutiile pentru redresarea societãtii nu se mai aflã numai în sfera de competentã a Ministerului Energiei. În plus, oficialii ministerului sustin cã existã riscul  iminent ca activitatea  termocentralei de la Mintia sã fie suspendatã, asta în conditiile în care, deja, la instanta de fond, s-a mentinut procesul verbal emis de Garda  de Mediu privind  suspendarea activitãtii.
“Situatia CEH este în acest moment una extrem de dificilã si ea excede competentele de solutionare exclusiv la nivelul Ministerului Energiei. În justificarea acestei afirmatii mentionãm numãrul mare de solicitãri de deschidere a procedurii insolventei depuse de creditorii societãtii, faptul cã întreg patrimoniul CEH se aflã sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP (pentru garantarea împrumutului acordat în temeiul OUG nr. 11/2015) pentru plata ajutorului de stat declarat incompatibil de Comisia Europeanã referitor la tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Societatea Termoelectricã SA si Societatea Electrocentrale Deva SA, acordat în data de 09.06.2015, garantarea împrumutului acordat în temeiul OUG nr. 22/2015, garantarea celor trei credite contractate de la BEI, BCR si BRD pentru finantarea investitiilor de mediu la Electrocentrale Paroseni, garantarea datoriilor restante la bugetul  general consolidat al  statului, faptul cã se înregistreazã datorii foarte mari la Autoritatea Fondului de Mediu si ca urmare a controlului efectuat de Garda de Mediu (…) privind  emisiile industriale si existã riscul ca activitatea termocentralei Mintia sã fie suspendatã”, aratã Ministerul Energiei,  într-un rãspuns oferit deputatului USR, Cristina Prunã.
Din cauza problemelor profunde cu care se confruntã CEH, solutiile pentru redresarea  societãtii trebuie cãutate într-un cadru mai larg. Jumãtate din ministere, dar si alte institutii ale statului trebuie sã vinã cu solutii “pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH trebuie  discutate într-un context mai larg, cu implicarea efectivã a mai multor institutii – Ministerul Finantelor Publice si ANAF, Ministerul Dezvoltãrii Regioinale si Administratiei Publice, autoritãtile locale, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Consiliul Concurentei, ANRE, ANRM”. Guvernul încã lucreazã la un  memorandum pentru CEH. Din luna martie.
“În Memorandumul elaborat de Ministerul Energiei în lunã martie 2018, având ca obiect “Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA – situatia actualã si  perspective” se propune constituirea unui Comitet Interministerial care sã identifice solutii pentru problemele patrimoniale, de mediu, de investitii (inclusiv în domeniul  producerii, transportului si distributiei energiei termice în sistem  centralizat în municipiile din Valea Jiului – unde sunt deservite cca. 2300 apartamente si Deva – unde sunt deservite cca. 5500 apartamente), sociale, inclusive  posibilitatea de accesare de fonduri europene disponibile penrtu  aceste situatii. Ministerul Energiei a propus ca acest Comitet Interministerial sã aibã întâlniri lunare si sã elaboreze rapoarte trimestriale care sã fie prezentate în sedintele de Guvern, în vederea stabilirii unor directii de actiune si implementãrii de mãsuri si programe realiste si eficiente care sã faciliteze reorientarea economicã a regiunii spre domenii viabile si sustenabile”, mai arãtã ministerul Enegiei, în acelasi rãspuns oferit deputatului USR, Cristina Prunã.
Monika BACIU

11 comentarii la „CEH moare, Valea Jiului orientatã spre domenii viabile si sustenabile

 • 11 iunie 2018 la 19:07
  Permalink

  romania se mira cum mai functioneaza acest ceh cu atatea pierderi si datorii cu atatea procese de mediu ce onterese se acund in spatele acestor mine care si inchise practic ele mananca bani de la bugetul statulii

 • 11 iunie 2018 la 19:09
  Permalink

  romania ar trebui sa protesteze ferm pentru continuitatea extractiei de carbune

 • 11 iunie 2018 la 20:14
  Permalink

  esti prost , CEH nu primeste subventi de foarte multi ani de la nimeni PROSTULE

 • 11 iunie 2018 la 20:24
  Permalink

  CEH nu ar muri daca s-ar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 11 iunie 2018 la 22:35
  Permalink

  O solutie viabila, de salvare a CEH de la faliment, ar fi sa triplati salariile sefilor si sa dublati pe ale minerilor.In plus, sa nu se mai faca dosare penale celor care fura CEH -ul, ca doar fura de la Stat, nu de la privat.Iar membrii familiilor minerilor sa primeasca o renta viagera pe viata, cu conditia sa nu se angajeze niciodata si sa repudieze munca din tot sufletul. Si bineinteles, sa voteze psd-ul, cu mana pe rosu.

 • 12 iunie 2018 la 00:24
  Permalink

  bravo Bil

 • 12 iunie 2018 la 00:25
  Permalink

  a primito nebunu cu investitiile

 • 12 iunie 2018 la 07:01
  Permalink

  Sindicatele ar trebuii sa gandeasca o strategie de acordare a unei ordonante cu plati compensatorii pentru toti angajatii C.E.H. -ului pana nu este prea tarziu pentru ca statul sa nu faca in asa fel incat sa fim nevoiti sa plecam doar cu somajul, pentru ca aceasta forma le-ar convenii cel mai mult celor de la conducere. Acesta e finalul C.E.H. – ului, nu se mai poate salva nimic, doar prelungirea agoniei pentru ca unii sa mai poata sa fure ce se mai poate iar angajatii sa fie tepuiti daca se poate. Daca se va intra in insolventa atunci totul va fi pierdut iar cel mai mult vor pierde muncitorii !!!

 • 13 iunie 2018 la 20:13
  Permalink

  esti prost

 • 21 iunie 2018 la 19:49
  Permalink

  Perfect bil ?i concediile medicale sa fie apreciate de mai?tri cât mai multe

Comentariile sunt închise.